Afghanistan l...

Afghanistan lancar operasi menyelamat 18 tawanan

KABUL, 25 Nov (Reuters) – Pasukan keselamatan Afghanistan telah melancarkan operasi hari ini untuk menyelamatkan 18 orang yang ditawan oleh pemberontak-pemberontak Taliban selepas helikopter mereka membuat pendaratan kecemasan di wilayah di bawah penguasaan militan, menurut Kementerian Pertahanan.

Helikopter MI-17 milik sebuah syarikat asing swasta telah membuat pendaratan kecemasan di wilayah utara Faryab semalam selepas ia mengalami masalah teknikal, menurutnya.

“Pemberontak-pemberontak kemudian menyerang dan akibatnya dua orang tentera dan seorang anggota krew terbunuh. 18 orang telah ditawan,” kementerian itu berkata dalam satu kenyataan.

“Pasukan keselamatan telah memulakan operasi pemugaran untuk membebaskan tawanan.”

Taliban, yang berjuang mengusir pasukan asing dan menjatuhkan kerajaan yang disokong AS, telah meraih perolehan dalam tahun lalu di luar kawasan tengah mereka di selatan dan timur dan di kawasan-kawasan utara yang termasuklah Faryab.

Kementerian itu tidak mendedahkan identiti mereka yang ditawan atau mengatakan jika mereka adalah tentera atau orang awam, atau jika terdapat warga asing dikalangan mereka. Menurut polis semalam, 13 tentera kerajaan telah ditawan.

Seorang pegawai pertahanan AS yang merahsiakan identitinya semalam tidak mengulas tentang kejadian itu tetapi menafikan dakwaan di Twitter bahawa terdapat tentera AS yang telah ditawan.

Kementerian itu tidak mendedahkan identiti syarikat yang mengendali helikopter itu.