Agensi PBB ha...

Agensi PBB haramkan bateri litium-ion dalam pesawat

MONTREAL, 23 Feb (AFP) – Agensi PBB yang bertanggungjawab terhadap standard perjalanan udara bersetuju semalam untuk mengharamkan penghantaran bateri litium-ion sebagai kargo dalam pesawat udara penumpang, berkata mereka menimbulkan risiko kebakaran yang serius.

Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) berkata langkah sementara itu akan berkuat kuasa sehingga ia menerima standard pembungkusan baru pada 2018.

Dijangka berkuat kuasa pada 1 April, pengharaman itu tidak termasuk bateri litium-ion dalam komputer riba yang dihantar dalam kabin kapal terbang oleh penumpang atau krew, kata majlis agensi yang berpangkalan di Montreal dalam satu kenyataan.

“Pengharaman sementara ini akan terus berkuat kuasa tatkala kerja-kerja berasingan diteruskan oleh ICAO mengenai standard prestasi pembungkusan bateri litium baru, buat masa sekarang dijangka pada tahun 2018,” kata Presiden majlis ICAO Olumuyiwa Benard Aliu.

Walaupun pengharaman adalah tidak terikat, kebanyakan negara mengikut standard agensi.

Syarikat penerbangan dan persatuan juruterbang telah meminta pengharaman tersebut memetik sebab-sebab keselamatan, kata ICAO.

Kebanyakan syarikat penerbangan telah pun berhenti menghantar penyerahan bateri.

Dua kes serius pemanasan berlebihan dalam bateri litium-ion berlaku pada Januari 2013, kedua-duanya dalam pesawat udara Boeing 787 Dreamliner.

Kejadian pertama berlaku dalam kapal terbang yang diletak di Boston. Kejadian kedua berlaku dalam kapal terbang All Nippon Airways di Jepun, memaksanya membuat pendaratan kecemasan.