Ahli seismolo...

Ahli seismologi beri amaran lebih banyak gempa bumi akan berlaku

CHRISTCHURCH, New Zealand, 18 Nov – Ahli seismologi di New Zealand berkata hari ini gempa bumi 7.8 pada minggu ini adalah salah satu yang paling kompleks pernah dicatat dan mengingatkan timbulnya kemungkinan besar akan berlakunya gegaran lanjutan kuat selepas ini.

Pada pembersihan besar-besaran yang berterusan selepas gempa yang meragut dua nyawa pada awal Isnin, ahli sains sedang menerima skala serangan seismik ‘yang menghairankan’.

Agensi sains GeoNat berkata daratan bergerak naik sehingga 11 meter di sepanjang garis sesar di zon bencana South Island, mengubah geografi rantau.

Gempa bumi juga menolak naik dasar laut sebanyak dua meter di pinggir laut sepanjang 110 kilometer yang termasuk bandar pelancong Kaikoura. GeoNat berkata gempa bumi memusnahkan sekurang-kurangnya empat gelinciran dan “jelasnya merupakan salah satu gempa bumi paling kompleks yang pernah diawasi.”

New Zealand terletak di sempadan plat tektonik Australia dan Pasifik, yang membentuk sebahagian daripada ‘Lingkaran Api’ dan mengalami sehingga 15,000 gegaran setahun. – AFP