Air dicemari ...

Air dicemari radioaktif dilepaskan

TOKYO, 15 Sept (AFP) – Loji nuklear Fukushima Jepun Isnin mula melepaskan air yang tercemar sebelum ini ke dalam laut, tetapi lelaki yang ditugaskan untuk mencegah perkara itu telah memberi amaran cecair yang benar-benar dicemari radioaktif masih lagi disimpan di lokasi tersebut dan boleh menimbulkan ancaman utama.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO), kilang yang beroperasi di timur Jepun, melepaskan 850 tan air yang tercemar dari tanah ke dalam laut berhampiran kilang tersebut berkata proses penapisan kini sudah menjadi selamat.

Isnin merupakan kali pertama di mana reaktor kilang itu menghadapi masalah selepas dilanda tsunami besar pada 2011, dan telah mengeluarkan sekali air radioaktif ke alam semula jadi selepas perselisihan sepanjang tahun dengan nelayan, yang bimbang ia boleh menghancurkan kehidupan mereka.

Tetapi Dale Klein, pengerusi jawatankuasa yang mewujudkan bagi memastikan krisis nuklear itu tidak berulang, berkata air yang sangat radioaktif lain yang digunakan untuk menyejukkan reaktor empat tahun lalu dan yang masih disimpan di dalam tangki di kilang itu boleh menjadi berbahaya.

“Risiko yang anda tanggung adalah mempunyai semua tangki penuh dengan air,” Klein kepada wartawan dalam satu wawancara.

“Semakin lama anda menyimpan air, semakin besar kemungkinan anda akan mempunyai pengeluaran yang tak terkawal,” katanya, sambil menambah bahawa beliau ingin melihat bekalan dikeluarkan daripada simpanan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

TEPCO telah menghadapi kritikan untuk pengendalian pencairan, yang menyaksikan beribu-ribu orang telah dipindahkan berikutan radiasi yang meracuni udara, darat dan air yang telah menelan kos AS$ 57 bilion dalam pampasan bagi penduduk.

Empat tahun kemudian ia masih mengeluarkan kira-kira 300 tan air tercemar dari tanah setiap hari, yang telah disimpan di dalam tangki sebelum TEPCO mula melepaskannya ke dalam laut selepas pembersihan pada Isnin.