Airbus buka k...

Airbus buka kilang pengeluar jet

MOBILE, Amerika Syarikat, 14 Sept (AFP) – Syarikat pembuat jet Eropah, Airbus sedang berusaha meluaskan pasaran saham untuk menyaingi Boeing hari ini, ketika ia merasmikan kilang pengeluaran pertamanya di Amerika Syarikat.

Kemudahan bernilai AS$600 juta di Mobile, Alabama itu dijangka akan menggaji kira-kira 1,000 pekerja.

Langkah itu juga akan membantu Airbus mengurangkan perbelanjaan. Alabama adalah salah satunya yang memiliki gaji minimum yang rendah di Amerika Syarikat – AS$7.25 sejam – dan mogok juga jarang berlaku di negeri itu. Kemudahan pengambilan bekerja adalah kira-kira 30 peratus kurang mahal dari di Eropah.

“Ia adalah hari yang bersejarah,” kata CEO Airbus, Fabrice Bregier.

“Mempunyai barisan pemasangan di Amerika Syarikat akan meningkatkan lagi kehadiran kami.”

Majlis perasmiannya, yang berlaku tiga tahun selepas projek pertama bermula, ditetapkan pada 1500 GMT, dengan kehadiran para penggubal undang-undang dan ahli ekonomi dari Louisiana, bandar bekas jajahan Perancis.

Tiga tahun lalu, Airbus memiliki 20 peratus saham daripada pasaran Amerika Syarikat (AS), bertentangan dengan Boeing sebanyak 80 peratus.

Sejak mengumumkan kilangnya di Mobile, pasaran sahamnya telah berganda kepada 40 peratus.

Syarikat itu yang berpangkalan di luar Toulouse, Perancis menganggarkan bahawa ia akan mendapat tempahan bagi 5,000 pesawat baru di Amerika Utara pada 20 tahun akan datang.

Airbus sedang mempertaruhkan ia akan mendapat faedahnya daripada kemudahan AS di kalangan syarikat-syarikat Amerika yang memperbaharui armada mereka.

Dengan menghasilkannya di Amerika Syarikat, contohnya, Airbus akan dibebaskan daripada variasi dalam kadar pertukaran euro ke dolar.

Berpangkalan di bekas Pangkalan Tentera Udara Brookley tempat pesawat Perang Dunia Kedua dibina, kemudahan Airbus itu merupakan kompleks seluas 116 ekar. Syarikat itu memiliki akses kepada 116 ekar tambahan jika ia memilih untuk mengembangkannya.

Kilang itu akan memasang jet A319, A320 dan A321, produk laris yang pertama kali dilancarkan pada 1988.

Dimulakan pada 2017, ia juga akan memasang A320 Neo, versi baru dengan motor efisien minyak.

Airbus berharap akan memperkenalkan empat pesawat sebulan bermula 2018 atau 40 ke 50 setahun. Namun pembuat jet itu mengatakan ia boleh membina lapan buah sebulan.

Bregier menyatakan pemasangan pesawat itu hanya memperhitungkan kira-kira 10 peratus pada harganya.

“Mobile melakukan tiga perkara bagi Airbus,” kata Richard Aboulafia daripada Perbadanan Kumpulan Teal.

“Ia memberi mereka kehadiran industri yang besar, yang berguna dalam memburu kontrak pertahanan. Ia meletakkan tekanan ke atas kesatuan perdagangan di Eropah, kerana gaji buruh di Alabama berkos rendah.

Dan ia mempelbagaikan pendedahan mata wang mereka, yang memberi faedah jika euro kembali kukuh semula.”