Akibat Pokemo...

Akibat Pokemon Go, taman berumput bertukar lumpur

SYDNEY, 2 Ogos – Sebuah taman kecil pinggir bandar Sydney yang menarik minat ribuan pemain Pokemon Go, yang telah mengakibatkan tempat berumput bertukar menjadi lumpur, telah hilang dari permainan popular telefon bimbit itu selepas aduan tentang keadaan kelam kabut.

Tindak balas hebat di pinggir bandar Rhodes, Sydney itu adalah persaingan terbaru antara para pemain yang sangat menggemari permainan realiti, yang amat popular sejak ia dikeluarkan bulan lalu dan pihak berkuasa yang tidak gembira dengan orang ramai yang boleh dipikatnya.

“Setiap hujung minggu, terutamanya pada waktu malam, sehingga 1,000-1,500 orang berada di taman itu,” timbalan datuk bandar Majlis Teluk City of Canada, Helen McCaffrey memberitahu AFP.

“Rumput tidak tumbuh lagi setelah tiga minggu setengah para penduduk memijaknya,” katanya tentang Taman Peg Paterson, yang mempunyai taman permainan dan dikelilingi bangunan tinggi pangsapuri.”

“Apabila Pokemon luar biasa ditangkap, akan ada sorakan dan kereta akan membunyikan hon ketika lalu lintas menjadi dahsyat. Saya telah bercakap dengan seseorang beberapa hari lalu yang datang dari Penrith untuk bermain.”

Majlis itu menggalakkan para penduduk supaya mengadu terus kepada pemaju permainan ini, syarikat perisian beribu pejabat di AS, Niantic, untuk meminta taman itu dipadamkan dari permainan itu selepas mereka merungut tentang ‘keadaan kelam kabut yang teruk’ dan sampah yang dibuang.

“Kesemua tiga perhentian poke dikeluarkan. Tidak satu pun yang tinggal di taman itu. Tidak satu pun,” seorang pengguna Facebook menulis lewat semalam, manakala yang lain menambah kata, “Bagi mereka yang masih yakin bahawa Rhodes masih tempat tumpuan. Marilah ratapi kehilangannya,” ia telah mati! Hilang.” – AFP