Akpom cerahka...

Akpom cerahkan harapan Hull

LONDON, 9 Ogos (AFP) – Hull City membuat permulaan menarik dalam usaha untuk kembali ke Liga Perdana Inggeris apabila pemain muda pinjaman dari Arsenal Chuba Akpom melengkapkan kemenangan 2-0 ke atas Huddersfield semalam.

Ketua jurulatih Steve Bruce minggu ini mengakui beliau mengalami tiga bulan yang paling sukar dalam kerjaya pengurusan 17 tahun selepas Hull disingkirkan daripada kelompok elit kelab Inggeris.

Walaupun kehilangan 10 pemain semasa huru-hara di luar musim, Bruce tahu apa yang diperlukan untuk memimpin pasukan kepada promosi Kejohanan – bekas bintang Manchester United mencapai kejayaan dua kali bersama Birmingham dan sekali bersama Tigers – dan persembahan menakjubkan Hull dalam aksi pertama kempen baru mencadangkan dia mungkin sudah memasang skuad yang mampu menyempurnakan hasrat itu.

Bekas sayap Chesterfield Sam Clucas membuka jaringan di Stadium KC dengan gol pertama pada minit ke-38 apabila usaha pertamanya dari hantaran silang Ahmed Elmohamady melantun terkena penjaga gol Huddersfield Alex Smithies dan dia dengan pantas menerkam bola muntah untuk membuat jaringan.

Akpom, seorang pemain sayap berusia 19 tahun dalam pinjaman semusim dari Arsenal, juga meledak pada penampilan sulungnya dengan menggegar jaring pada minit ke-71 selepas mendapat peluang di sebelah kanan kawasan tersebut.

Satu-satunya nota sumbang untuk Hull adalah pendedahan Bruce bahawa pemilik kelab dari Mesir, Assem Allam dan keluarganya memutuskan untuk tidak menghadiri perlawanan kerana serangan peribadi peminat yang tidak berpuas hati dengan percubaannya untuk menukar nama kelab.

ARTIKEL YANG SAMA