Aksi Vardy se...

Aksi Vardy semakin tumpul

LONDON, 21 Nov – Dua belas bulan setelah mencatatkan rekod jaringan dalam Liga Perdana, pemain utama Leicester City, Jamie Vardy dilihat kehilangan sedikit kecemerlangannya.

Pada November lalu, Vardy mencatatkan rekod baru dengan menjaringkan gol dalam 11 perlawanan Liga Perdana, tetapi menjelang kunjungan Club Brugge dalam persaingan Liga Juara-Juara esok, dia telah melalui 13 kelab tanpa gol.

Pergelutannya di depan gawang menggambarkan kemerosotan Leicester di tangga ke 14 dalam carta liga dan mencetuskan bekas pemain penyerang England, Alan Shearer mencadangkan dia mungkin kehilangan sebahagian dahaganya.

“Jamie melalui kemarau jaringan dan tidak akan keluar dengan merajuk, kerana ia apa yang dapat dilihat pada minit,” tulis Shearer dalam The Sun baru-baru ini.

“Dia tidak akan melakukan apa yang telah dilakukan musim lalu dan meletakkan masalah pertahanan. Dia memudahkan bagi mereka.

Jamie Vardy kelihatan kurang menyerah dalam aksinya baru-baru ini. – AP
Jamie Vardy kelihatan kurang menyerah dalam aksinya baru-baru ini. – AP

“Terdapat kekurangan usaha di sana. Anda perlu bekerja keras untuk berada di kedudukan teratas, tetapi anda perlu bekerja lebih keras untuk kekal di sana.”

Vardy, yang akan berusia 30 tahun pada Januari depan, menamatkan musim lalu di kedudukan teratas dunia selepas 24 jaringan liganya membolehkan Leicester bagi kemenangan gelaran mereka 5,000-1.

Tetapi penamat musim membawa bagi pencarian rentak selepas Arsenal berusaha melepaskan klausa dalam kontraknya dengan 22 juta paun ($27.2 juta, 25.6 juta).

Spekulasi itu mendominasi persediaan England bagi Euro 2016 dan walaupun Vardy mengecewakan Arsenal, sebaliknya menandatangani persetujuan empat tahun bersama Leicester, dia mendapatkan sedikit ketenangan di Perancis.

Dia gagal untuk mengeluarkan Harry Kane dari kebelasan utama England dan hanya menjaringkan satu gol, dalam kemenangan peringkat kumpulan ke atas Wales, ketika pasukan kendalian Roy Hodgson dimalukan dengan disingkirkan oleh Iceland dalam persaingan 16 pasukan terakhir. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA