Akta Kebebasa...

Akta Kebebasan AS bakal diluluskan

WASHINGTON, 2 Jun (AFP) – Senat Amerika Syarikat hari ini mengundi ke atas pembaharuan yang akan menamatkan program pengintipan kerajaan yang paling berkontroversi, tetapi mengubah perundangannya akan meletakkan nasibnya dalam bahaya. Akta Kebebasan AS, yang disokong oleh Rumah Putih, diluluskan Dewan Perwakilan dengan sokongan meluas dwi-partian pada Mei.

Senat yang kini mendebatkan rang undang-undang itu, boleh meluluskan sehingga tiga pindaan yang diperkenalkan oleh Pemimpin Majoriti Senat, Mitch McConnell, dan para pemimpin Dewan memberi amaran kepada dewan tertinggi bahawa perubahan-perubahan itu mampu menjejaskan langkah berkenaan. “Dewan Perwakilan mungkin tidak menerima perubahan yang dicadangkan oleh Senator McConnell,” pengerusi Jawatankuasa Kehakiman dewan Bob Goodlatte berkata dalam satu kenyataan bersama panel tertinggi Demokra, John Conyers. Itu akan bermakna peruntukan pengintipan penting boleh tamat tempoh demi kebaikan.

Senat mengadakan pertemuan pada sesi Ahad yang jarang berlaku untuk meluluskan Akta Kebebasan, yang akan mencegah beberapa salah laku sebelumnya.

Bagaimanapun dengan Senator Rand Paul, calon presiden bagi Republikan, memperlahankan proses berkenaan, sehingga rang undang-undang itu gagal melepasi garisan penamat menjelang tempoh tengah malam bagi pemberian semula kebenaran program berkenaan.