Aktivis China...

Aktivis China dipenjara 3 tahun tentang kerajaan

BEIJING, 5 Ogos – Seorang aktivis hak asasi manusia China pada hari ini diberikan hukuman penjara tiga tahun kerana subversi, kata mahkamah – kes keempat seumpama itu pada minggu ini tatkala pihak berkuasa bertindak keras ke atas penentang.

Aktivis Kristian Gou Hongguo telah keluar ke luar negara untuk dilatih dalam “memsubversikan kuasa negara,” kata Mahkamah Rakyat Perantara Kedua di utara bandar Tianjin di laman media sosial.

Beliau berusaha menggunakan pendapat awam untuk menentang kerajaan dan cuba mengguling sistem sosialis, salah satu di antara beberapa siri kesalahan lain, katanya.

Gou diberikan hukuman penjara tiga tahun, digantung selama tiga tahun, kata kenyataan mahkamah, menambah beliau mengaku bersalah dan berkata beliau tidak akan membuat rayuan.

Hukuman itu agak ringan berdasarkan standard perbicaraan penentang di China, di mana mahkamah dikawal oleh parti pemerintah Komunis.

Gou, yang telah membantah pengusiran paksa, merupakan seorang daripada lebih 200 aktivis dan peguam yang terbabit dalam kes yang dianggap sensitif oleh parti yang ditahan dalam ‘tindakan keras 709’ – yang dinamakan sempena tarikh utama pada Julai 2015, walaupun Gou ditahan pada 10 hari bulan.

Perbicaraannya adalah yang keempat di mahkamah Tianjin pada minggu ini, dan disusuli oleh peguam hak terkenal Zhou Shifeng, di mana firma guamannya Fengrui – terkenal kerana mengambil kes sarjana pembangkang, mangsa penderaan seksual dan anggota kumpulan agama yang diharamkan – telah menjadi tumpuan tindakan keras 709.

Zhou dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun kerana subversi semalam. – AFP