Aktivis muda ...

Aktivis muda gesa p’raya tanpa China di HK

HONG KONG, 4 Sept – Aktivis-aktivis muda kemerdekaan Hong Kong hari ini menggesa bagi pilihan raya besar tanpa kehadiran China buat pertama kali, pengundian terbesar sejak perhimpunan pro-demokrasi 2014.

Mereka berjuang bagi mendapatkan kerusi dalam Majlis Perundangan, atau LegCo – badan penggubal undang-undang Hong Kong ketika kebimbangan meningkat bahawa Beijing sedang mengetatkan genggamannya ke atas bandar separa autonomi itu.

Stesen-stesen mengundi sibuk dengan para pengkempen memegang megafon menggesa penduduk mengundi pada hari panas dan lembap.

Namun kemenangan bagi aktivis-aktivis muda mungkin memecahkan undi kumpulan demokrasi dan akhirnya memberi peluang kepada parti-parti pro Beijing.

Ahli-ahli politik pro demokrasi paling mantap tidak menyokong usulan kemerdekaan, yang sehingga kini adalah satu larangan.

Wujud kebimbangan bahawa kumpulan demokratik veteran mungkin kehilangan kerusi kepada para pengundi yang kini memihak kumpulan baru yang lebih radikal.

Jika demokrat hanya kehilangan empat kerusi pada keseluruhan, mereka akan melucutkan sepertiga gabungan undi yang mereka perlukan untuk veto rang undang-undang, yang mengatur perundangan yang telah pun terpesong dalam memihak Beijing. – AFP