Aleppo kekura...

Aleppo kekurangan bekalan makanan, perubatan

ALEPPO, Syria, 27 Sept – Syria Aleppo menghadapi kekurangan bekalan makanan dan perubatan yang teruk dan pesawat perang menghentam bandar itu apabila Rusia mengutuk apa yang dikenali sebagai retorik Barat “tidak boleh diterima” selepas dakwaan jenayah perang itu.

Serangan udara yang dikuasai pembangkang Aleppo, kata seorang wartawan AFP menghadapi keganasan terburuk. Semasa sesi tergempar Majlis Keselamatan PBB, Duta Amerika Samantha Power menuduh Rusia “tidak bertamadun”.

“Jenayah perang sedang dilakukan di sini di Aleppo,” Francois Delattre Perancis berkata, manakala Duta Britain bercakap bom pemusnah dan senjata yang lebih canggih dilepaskan di Syria. “Ia adalah sukar untuk menafikan bahawa Rusia sedang bekerjasama dengan rejim Syria untuk menjalankan jenayah perang,” kata Britain Matthew Rycroft.

Jurucakap Dmitry Peskov mengecam “keseluruhan ini tidak boleh diterima dan retorik daripada wakil-wakil dari United Kingdom dan Amerika Syarikat, boleh merosakkan dan menjejaskan hubungan kita”.

Seorang lelaki Syria berjalan melintasi bas yang terbakar berikutan serangan udara di daerah Salaheddin yang dikuasai pemberontak di Aleppo, Ahad lalu. – AFP
Seorang lelaki Syria berjalan melintasi bas yang terbakar berikutan serangan udara di daerah Salaheddin yang dikuasai pemberontak di Aleppo, Ahad lalu. – AFP

Keganasan ini menunjukkan tiada tanda-tanda untuk reda, apabila penduduk-penduduk di Aleppo berkata bahawa bekalan makanan dan perubatan yang penting semakin berkurangan.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia monitor berkata sekurang-kurangnya 12 orang, termasuk tiga kanak-kanak terbunuh dalam serbuan hari ini di beberapa daerah yang dikuasai pemberontak.

“Apa yang berlaku sekarang di Syria adalah tragis, memalukan, boleh dicegah,” kata Setiausaha Pertahanan AS Ashton Carter, bercakap di sebuah pangkalan nuklear di Dakota Utara. “Satu-satunya cara untuk menamatkan perang saudara di Syria dan memberi rakyat Syria untuk sembuh dari kekejaman adalah resolusi politik.” – AFP