Algeria kuran...

Algeria kurangkan eksport minyak mentah

ALGIERS, 4 Sept – Kumpulan tenaga negeri yang dikendalikan Algeria, Sonatrach berkata kelmarin bahawa ia mengurangkan eksport minyak mentah sebanyak lapan peratus dalam tempoh lapan bulan pertama 2016 disebabkan permintaan yang semakin meningkat daripada kilang penapis tempatan.

“Prestasi kilang penapis telah membolehkan kami untuk mencapai matlamat pertumbuhan dua peratus daripada mengeksport produk ditapis dalam tempoh yang sama,” kata satu kenyataan daripada Sonatrach.

Dasar meningkatkan kapasiti penapisan telah membolehkan Algeria untuk mengurangkan kuantiti bahan api yang diimport dan oleh itu menyelamatkan AS$710 juta dalam tempoh lapan bulan pertama 2016, menurut kenyataan itu.

Disebabkan kuantiti eksport minyak mentah telah jatuh, eksport hidrokarbon telah meningkat sehingga lapan peratus dalam tempoh yang sama.

Sonatrach menjangka meningkatkan pengeluaran hidrokarbon bermula tahun 2018 untuk mencapai 225 juta tan yang bersamaan dengan minyak, berbanding 195 juta pada tahun 2013. – Xinhua

ARTIKEL YANG SAMA