Alibaba tubuh...

Alibaba tubuh syarikat sukan

SHANGHAI, 9 Sept – Syarikat Internet China Alibaba hari ini menubuhkan sebuah syarikat baru untuk menumpu pada sukan profesional, katanya dalam satu kenyataan, tatkala ia berusaha menembusi bidang perniagaan baru selain daripada e-dagangan.

Alibaba Sports Group, majoriti dimiliki oleh Alibaba Group, akan menggunakan ekosistem e-dagangan syarikat induknya untuk mengambil bahagian dalam perniagaan seperti media sukan, acara dan tiket, kata kenyataan. Ia bertujuan “mengubah industri sukan China” dan “membawa produk dan perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna, peserta sukan dan peminat sukan,” kata CEO Alibaba Daniel Zhang, yang juga pengerusi syarikat sukan baru itu.

Rakan Alibaba dalam usaha sama itu termasuk pengasas syarikat Jack Ma Yunfeng Capital and Internet Sina – operator Weibo, atau mikroblog, platform serta laman web berita dan sukan.

Dalam satu usaha sama sukan sebelumnya, Alibaba membayar 1.2 bilion yuan untuk saham dalam kelab bola sepak China Guangzhou Evergrande pada tahun lalu.

Alibaba bukan sahaja satu-satunya syarikat China yang berkembang dalam sukan. Dua minggu lalu, konglomerat harta dan hiburan Kumpulan Dalian Wanda mengumumkan ia akan membeli penganjur peraduan ketahanan lasak Ironman dengan harga $650 juta.

Pada awal tahun ini Dalian menghabiskan lebih satu bilion euro ke atas kumpulan pemasaran sukan Swiss Infront – yang memegang beberapa hak penyiaran untuk Piala Dunia – dan mengambil 20 peratus saham dalam kelab bola sepak Sepanyol Atletico Madrid.

Pengumuman Alibaba keluar sehari sebelum ia dijadualkan menganjur satu acara bersama liga sukan AS PAC-12. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA