Alkohol punca...

Alkohol punca kemalangan, letupan gas besar

MELVINDALE, Mich., 3 Julai – Seorang lelaki berusia 24 tahun mengambil pusingan salah, merempuh pagar dan memecah kilang gas asli di pinggir bandar Detroit, menyebabkan letupan dramatik pada awal pagi semalam yang memaksa pemindahan penduduk berhampiran dan melebur sebuah rumah, kata polis.

Bola api di Melvindale boleh dilihat beberapa batu dari selatan Michigan dan di Sungai Detroit di Kanada.

“Saya sedang tidur, terpelanting jatuh dari katil,” kata penduduk Ed Bagdasarian.

“Ia adalah bunyi dentuman yang kuat. Ia kedengaran seperti sebuah lokomotif selama kira-kira 20 minit.

Pemandu berada dalam keadaan stabil di hospital setelah seorang kawan yang memandu di belakangnya menyelamatnya daripada nahas itu, kata Ketua Polis Chad Hayse.

Tanpa bantuan kawan, “Saya tidak fikir dia berjaya keluar,” kata Hayse.

“Dia terbakar dan kelihatan terkejut.”

Hayse berkata alkohol merupakan satu faktor dalam nahas, yang berlaku sebelum pukul 3 pagi di bangunan Tenaga DTE. Polis pergi dari pintu ke pintu di kawasan 18-blok itu untuk memindahkan penduduk. Mereka dibenarkan pulang pada kira-kira pukul 9 pagi.

Kebakaran “bermula dengan perlahan dan seterusnya menjadi semakin besar,” kata ketua, yang boleh melihat asap daripada rumahnya yang terletak 10 batu dari kawasan tersebut.

Penduduk Deanna Burg berkata langit berwarna jingga.

“Terdapat orang di merata tempat, dan bunyi siren, dan anda boleh menghidu gas,” katanya. “Saya rasa seperti rumah kami akan lenyap tatkala kami memandu pergi.” – AP

ARTIKEL YANG SAMA