Alonso kembal...

Alonso kembali ke landasan

LONDON, 29 Mac (Reuters) – Pemandu McLaren, Fernando Alonso akan menggunakan casis ganti dan unit kuasa baru untuk bersaing di Grand Prix Bahrain Ahad lalu, selepas kemalangan dalam musim pembukaan Formula One Australia yang merosakkan keretanya.

Alonso bernasib baik telah terselamat dalam kecederaan serius di Melbourne selepas berlanggar dengan Haas Mexico, Esteban Gutierrez dalam kemalangan yang berlaku sejurus ditamatkan perlumbaan berikutan insiden tersebut.

Pemenang tiga kali perlumbaan di Bahrain itu walau bagaimanapun tidak mungkin mengejar lebih daripada 10 tempat teratas kali ini sebagai pertempuran Mclaren kembali dari musim suramnya pada tahun 2015.

Pemandu Sepanyol itu berkata pasukannya dan Honda telah ‘membuat usaha besar-besaran’ selepas kemalangan.

“Kami masih berusaha untuk meningkatkan kualiti dalam setiap perlumbaan supaya memberikan faedah yang lebih baik kepada pelumba dan kereta, disamping kami juga menyasarkan untuk meraih masa trek yang terbaik dalam perlumbaan dengan casis baru dari permulaan latihan bebas,” katanya.

Ketua F1 Honda, Yusuke Hasegawa berkata unit kuasa telah pulih tetapi siasatan awal mendapati enjin dan bahagian-bahagian sekitarnya rosak dan terlalu teruk untuk diselamatkan.

“Kami akan menggantikan unit kuasa yang lengkap di Bahrain,” katanya.

ARTIKEL YANG SAMA