Alonso ‘setia...

Alonso ‘setia’ bersama McLaren

SOCHI, Rusia, 9 Okt (Reuters) – Fernando Alonso mengurangkan kebimbangan mengenai masa depannya dalam Formula Satu (F1) semalam, sambil berkata dia akan berlumba bagi McLaren pada tahun depan dan 2017.

Pemandu dari Sepanyol itu mencetuskan spekulasi bahawa dia mungkin akan meninggalkan sukan itu selepas memberitahu para wartawan televisyen di Jepun bulan lalu bahawa dia tidak tahu sama ada dia akan berada dalam F1 tahun depan.

Ditanya pada Grand Prix Rusia sama ada dia akan berlumba bagi McLaren tahun depan, juara dunia dua kali itu menjawab: “Ya sudah tentu”.

Ditanya terus bagi jaminan bahawa dia 100 peratus pasti, Alonso menjawab: “Dan 17”.

Bekas juara McLaren, pasukan kedua paling berjaya dalam sukan, melalui musim sukar mereka dan mencatatkan 17 mata dari 14 perlumbaan.

 

Fernando Alonso ketika memandu keretanya pada sesi latihan kedua GP F1 Rusia di litar Sochi Autodrom pada 9 Oktober 2015. – AFP
Fernando Alonso ketika memandu keretanya pada sesi latihan kedua GP F1 Rusia di litar Sochi Autodrom pada 9 Oktober 2015. – AFP

Di Jepun bulan lalu, Alonso juga mencetuskan keributan apabila dia mengkritik unit tenaga Honda dalam radio pasukan, menggelarnya “memalukan” dan membandingkannya kepada enjin dari siri bantuan GP2.

Pemandu dari Sepanyol itu memberitahu wartawan di Sochi bahawa ulasannya adalah kerana kekecewaan dan menggambarkan perlu ada alat penyegap dalam badan penyiaran seperti mesej kepada dunia.

“Apa yang anda cakapkan dalam radio seharusnya terus menjadi peribadi kerana anda percakapan bersama-sama pasukan anda bukan secara terbuka,” katanya. “Secara terbuka…kami begitu positif, positif sepanjang masa.

“Ini adalah sukan unik, di mana kami mempunyai mikrofon dalam helmet kami dan ia disiarkan secara langsung dalam televisyen. Bayangkan dalam NBA atau pemain bola keranjang atau sesuatu seperti itu apa yang kita dapati.

“Saya gembira, ia hanya badan penyiaran di Suzuka kerana jika anda mendengar semua perlumbaan, semua mesej radio dari saya atau dari (rakan sepasukan) Jenson (Button) atau apa jua sekali pun, anda akan lebih terkejut.”

ARTIKEL YANG SAMA