Amazon desak ...

Amazon desak ubah peraturan dron AS

WASHINGTON, 18 Jun (AFP) – Amazon mendesak satu perubahan besar kepada peraturan dron AS sebelum ia memperkenalkan penyerahan bungkusan Prime Air 30-minit oleh kenderaan udara tanpa juruterbang kepada pelanggannya di Amerika.

Syarikat runcit Internet – memainkan peranan besar dalam pembangunan UAV untuk misi orang awam – mengiktiraf isu kebimbangan tatkala Pentadbiran Penerbangan Persekutuan mengemukakan sek terakhir peraturan penerbangan dron komersial.

Namun ia menunjukkan keberatan pada cadangan FAA, ditetapkan dalam satu notis cadangan peraturan pada Februari, bahawa UAVs kecil hanya terbang di depan operator mereka di darat, bukan pada satu jarak yang tidak dapat dilihat.

“Jika diluluskan seperti yang di draf, peraturan tidak akan menetap satu rangka kerja untuk membenarkan operasi Prime Air di Amerika Syarikat,” beritahu naib presiden Amazon untuk dasar awam global Paul Misener kepada penggubal undang-undang.

Amazon tidak bersetuju dengan dakwaan FAA mengatakan penerbangan dron di luar jarak penglihatan operator mereka menimbulkan satu isu kebimbangan, beritahu Misener kepada Jawatankuasa Dewan Perwakilan mengenai Kesilapan dan Pembaharuan Kerajaan.

Gambar fail bertarikh 1 Disember 2013 menunjukkan dron mini “Octocopter” yang akan Amazon gunakan untuk penghantaran bungkusan kepada para pelanggan. – AFP
Gambar fail bertarikh 1 Disember 2013 menunjukkan dron mini “Octocopter” yang akan Amazon gunakan untuk penghantaran bungkusan kepada para pelanggan. – AFP

“Walaupun isu kebimbangan ini memberikan cabaran kejuruteraan, sudah tentunya, cabaran sedemikian tidak berbeza daripada cabaran kejuruteraan lain yang menghadapi pereka UAS kecil (sistem udara tanpa pengendalian juruterbang), maka mereka harus dinilai mulai sekarang, membawa kepada kebenaran operasi berdasarkan prestasi,” kata beliau.

FAA dijangka terlepas satu tarikh akhir September untuk set peraturan terakhir yang mengawal dron awam di udara AS – mencetuskan kebimbangan industri bahawa Amerika Syarikat sedang ketinggalan di belakang negara lain dalam pembangunan teknologi UAV.

Penolong Pentadbir FAA Michael Whitaker memberitahu panel bahawa peraturan yang mengawal dron dengan berat kurang daripada 55 paun sepatutnya beroperasi dalam tempoh setahun dari sekarang.

Sehingga masa itu, katanya, agensi sedang menyemak kira-kira 4,500 komen yang diterimanya sejak mengeluarkan notisnya empat bulan lalu.

ARTIKEL YANG SAMA