Amazon tawark...

Amazon tawarkan perniagaan pinjaman

Amerika Syarikat, 29 Jun (Reuters) – Amazon,com akan melancarkan program perniagaan pinjaman untuk penjual kecil-kecilan hujung tahun ini dalam lapan lagi buah negara termasuk China, di mana credit menjadi satu faktor utama dalam bersaing untuk pembekal baru dan menarik saham pasaran.

Sehingga kini, e-peniaga telah menawarkan khidmat tersebut di Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sahaja. Amazon Lending, ditubuhkan pada 2012, sekarang bercadang untuk menawarkan pinjaman kapita jangka pendek pada negeri-negeri lain di mana ia beroperasi pihak ketiga, perniagaan pasaran penjual, ketua pasaran Amazon, Peter Faricy memberitahu Reuters.

Negara-negara tersebut adalah, Kanada, China, Perancis, Jerman, India, Itali, Sepanyol dan United Kingdom.

Perkhidmatan tersebut adalah atas dasar jemputan sahaja dan tidak dibukakan kepada semua penjual di platform Amazon.

The Amazon logo is seen on a podium duri

Peniaga besar termasuk eBay Inc Paypal dan Ali baba Group Holding, yang menjalankan pasaran pihak ketiga, juga ingin membesarkan rangkaian asas pembekalnya.

Beberapa pegawai industri pinjaman yang menolong peminjam menilai risiko kredit berkata peniaga ini mengambil pinjaman berisiko kerana mereka tidak mengetahui bentuk pasaran kredit di mana peniaga itu beroperasi.

Perniagaan kecil mempunyai kadar kegagalan yang tinggi, terutamanya di China dan India, tambah William Black, bekas pengawal selia perbankan dan profesor dalam bidang ekonomi dan Perundangan di Universiti Missouri.

Amazon berkata mereka boleh menawarkan pinjaman selamat berdasarkan data dalaman dan kerana ia memerlukan bayaran pinjaman daripada hasil jualan itu membayar penjual.

ARTIKEL YANG SAMA