Amerika Tenga...

Amerika Tengah bersatu hapus kumpulan pengganas

SAN SALVADOR, 24 Ogos – Presiden dari tiga negara Amerika Tengah mengumumkan semalam mereka akan membentuk satu pasukan bersama untuk menghapuskan kumpulan-kumpulan pertempuran dan jenayah terancang yang telah membuat negara mereka antara yang paling berbahaya di dunia.

Inisiatif oleh El Salvador, Guatemala dan Honduras akan mula dilaksanakan pada bulan September, Presiden Salvador Salvador Sanchez Ceren pada sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatannya di ibu kota itu.

Polis dan tentera dari ketiga-tiga negara akan membuat rondaan zon sempadan untuk melawan penyeludupan senjata dan dadah, serta pergerakan penjenayah dan ahli-ahli kumpulan, katanya.

Tiga negara secara kolektif dikenali sebagai Segitiga Utara – kawasan yang selalu menjadi sasaran kepada kumpulan-kumpulan yang terlibat dalam pembunuhan, peras ugut dan dadah.

Kadar pembunuhan di setiap negara telah didahului oleh negara-negara yang dilanda peperangan. Secara kolektif, terdapat 17,422 pembunuhan di ketiga-tiga negara tahun lepas. – AFP