Amerika Utara...

Amerika Utara terajui industri penerbangan

PANTAI MIAMI, Amerika Syarikat, 9 Jun (AFP) – Tatkala harga minyak merosot dan lebih banyak kapal terbang diisi sehingga penuh, Amerika Utara sedang menerajui industri penerbangan dalam keuntungan sementara kebanyakan dunia masih bergelut, menurut pegawai semalam.

Syarikat penerbangan diramalkan memperoleh keuntungan kolektif berjumlah AS$29.3 bilion berdasarkan pendapatan sebanyak AS$727 bilion pada 2015, kata Tony Tyler, ketua pengarah Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), pada mesyuarat tahunan kumpulan di Miami Beach, Florida.

Ramalan keuntungan sebelumnya telah menganggarkan keuntungan akhir tahun sebanyak AS$25 bilion untuk industri pada keseluruhannya.

“Untuk kali pertama dalam rekod IATA, industri pada keseluruhannya sedang memperoleh kos modal,” kata beliau.

Beliau menambah syarikat penerbangan secara purata memperoleh kira-kira $8.27 setiap penumpang dan menggambarkannya sebagai “margin keuntungan bersih empat peratus.”

Satu kejatuhan dalam harga minyak telah membantu mengubah nasib dalam industri penerbangan, namun pertambahan nilai dolar AS telah menghapus kebanyakan pemerolehan tersebut untuk sesetengah syarikat penerbangan.

“Penjana paling kuat keuntungan adalah kecekapan,” beritahu Tyler kepada wartawan.

“Tahun ini kami menjangka syarikat penerbangan mengisi 80.2 peratus daripada tempat duduk mereka, satu rekod yang tinggi.”

Lebih-lebih lagi, prestasi industri adalah jauh daripada seragam, dengan syarikat penerbangan Amerika Utara dan Timur Tengah mencatat prestasi terbaik, tambah beliau.

Kira-kira separuh daripada keuntungan industri, berjumlah AS$15.7 bilion – datang daripada syarikat penerbangan Amerika Utara.

ARTIKEL YANG SAMA