ANA batal pen...

ANA batal penerbangan Dreamliner didapati masalah enjin

TOKYO, 25 Ogos – Syarikat penerbangan Jepun, All Nippon Airways berkata hari ini ia telah membatalkan beberapa pesawat Boeing Dreamliner disebabkan masalah enjin pesawat, dan memberi amaran akan lebih banyak lagi penangguhan.

Pengangkutan itu, operator Dreamliner terbesar di seluruh dunia dengan memiliki armada kira-kira 50 jet, berkata sembilan penerbangan domestik yang dijadualkan pada Jumaat akan dibatalkan oleh itu ia boleh memperbaiki masalah dengan enjin yang dihasilkan Rolls Royce.

Langkah itu muncul selepas ANA menangguhkan pesawat domestik Dreamliner hari ini, juga memetik masalah enjin yang tidak dipastikan.

“Kami sudah pasti membatalkan sembilan penerbangan esok dan lebih banyak lagi selepas itu namun kami belum mengetahui secara tepat,” kata jurucakap wanita ANA.

Pada Februari, pesawat Dreamliner ANA menuju ke Tokyo terpaksa berpatah semula ke Kuala Lumpur akibat masalah enjin, menandakan pukulan lain bagi pesawat udara yang dilanda oleh rintangan itu.

Pesaing, Japan Airlines, juga merupakan pelanggan besar Dreamliner, memiliki hampir 30 buah pesawat itu namun enjinnya telah dihasilkan oleh General Electric.

Dreamliner, yang sebahagian besarnya dibina menggunakan material komposit jenis ringan yang boleh mengurangkan penggunaan minyak, telah dilanda oleh siri masalah semasa penghasilan dan pembinaan serta sejak pesawat komersial pertamanya lewat 2011.

Pada 2013, Dreamliner telah menangguhkan penghasilannya seluruh dunia berhubung masalah elektrik. – AFP