Anak badak ba...

Anak badak baru ditemui beri harapan

JAKARTA, 9 Sept – Tiga anak badak Jawa telah pun dirakam di sebuah taman negara Indonesia, membawa kepada 60 jumlah badak paling jarang ditemui di dunia dan menawarkan harapan untuk masa depan haiwan tersebut.

Seekor anak badak betina dan dua ekor jantan ditemui dalam beberapa bulan ini di taman Ujung Kulon, di pulau Java, dan kesemuanya mungkin dilahirkan sejak setahun lalu di tempat perlindungan yang baru ditubuhkan, beritahu ketua taman Mohammad Haryono kepada AFP hari ini.

Sementara anak badak individu telah pun ditemui sekali-sekala dalam beberapa tahun ini, melihat tiga ekor anak dalam jarak beberapa bulan merupakan satu berita luar biasa untuk haiwan pemalu yang pernah berjumlah beribu-ribu dan merayau-rayau di seluruh Asia Tenggara.

Dihormati dalam budaya rakyat sebagai Abah Gede, atau Bapa Unggul, jumlah badak telah berkurangan disebabkan pemburuan dan pencerobohan manusia ke habitat mereka.

Widodo Ramono, ketua kumpulan pemuliharaan Yayasan Badak Indonesia, mengalu-alukan penemuan tiga anak badak baru sebagai “berita menakjubkan.”

“Sekarang kami hanya perlu memastikan perlindungan haiwan ini,” beritahunya kepada AFP. Jumlah badak Jawa di Ujung Kulon telah merosot kepada 35 pada 2011 tetapi telah meningkat beransur-ansur dalam beberapa tahun ini, menurut Aom Mukhtarom, anggota kumpulan pengawasan badak di taman itu. – AFP