Anak damit Ci...

Anak damit Cina hidup semula selepas disahkan mati

BEIJING, 9 Feb – Seorang anak damit lelaki Cina yang telah disahkan mati dan bermalam di rumah mayat telah menunjukkan tanda-tanda masih hidup sebelum dia diserahkan untuk proses pembakaran mayat, TV tempatan melaporkan.

Pekerja di tempat pembakaran mayat di Pan’an, wilayah timur Zhejiang telah bersedia untuk membakar mayat bayi itu pada Jumaat lalu apabila dia tiba-tiba bermula meraung, televisyen wilayah melaporkan.

Budak itu telah diisytiharkan mati hari sebelumnya dan telah menghabiskan 15 jam di bilik mayat pada suhu kira-kira 12 darjah Celsius.

Selepas mendapati kanak-kanak itu masih hidup, bapanya dan bayi itu dibawa ke unit rawatan rapi hospital.

“Ia adalah kali pertama saya melihatperkara ini berlaku. Ia adalah satu keajaiban,” kata seorang doktor di hospital Yan’an di mana bayi itu dilahirkan pramatang pada bulan Januari.

Kanak-kanak itu menghabiskan 23 hari di dalam inkubator dan kemudiannya dibawa pulang oleh bapanya, yang mahu dia di sana untuk permulaan Tahun Baru Cina yang bermula Isnin.

Tetapi keadaan bayi menjadi lebih teruk beberapa hari selepas dia pulang. Dia disahkan meninggal dunia pada 4 Februari lalu selepas doktor mensahkan hatinya telah berhenti berdegup.

Sebelum bayi itu dihantar ke rumah mayat, bapanya telah membungkusnya dengan dua lapisan pakaian dan beg tebal yang mungkin telah menyelamatkan nyawanya. – AFP