Anak damit mi...

Anak damit milennium membentuk peruncitan

PORTO SALVO, Portugal, 21 Jun (Bernama) – Pemimpin peruncitan pengguna global dan perintis jenama peribadi, Daymon Worldwide, hari ini mengeluarkan ‘Dunia Akan Datang: Bagaimana Anak Damit Milenium Akan Membentuk Peruncitan,’ satu kajian penyelidikan pasaran Anak damit Milenium di seluruh dunia. Penyelidikan itu meneroka nuansa dan nilai generasi ini untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai cara bagaimana mereka akan membentuk peruncitan di masa hadapan.

Dijalankan pada April 2016, projek penyelidikan global itu telah meninjau ke lebih 7,000 Anak damit Milenium dan Generasi Xers di lima benua dan 14 negara di seluruh pelusuk dunia.

“Menjelang tahun 2030, akan ada lebih ramai Anak damit Milenium berbanding dengan generasi lain, termasuk Baby Boomer, di Amerika Syarikat,” kata Naib Presiden Daymon Worldwide Vasco Brinca.

“Kami tidak pernah mengalami generasi seperti ini, sebahagian besarnya kerana mereka telah membesar dengan ketidaktentuan ekonomi, kadar pengangguran yang tinggi, dan sentiasa berada dalam era digital. Ia adalah amat penting untuk mengkaji generasi ini dan budaya mereka pada hari ini bagi menemui kesan yang akan mereka berikan kepada masa depan dunia.”

Penyelidikan Millennial Daymon Worldwide menilai Anak damit Milenium dalam tiga bidang utama: sikap dan kepercayaan mereka, misi membeli-belah mereka dan tingkah laku penggunaan dan persepsi mereka terhadap jenama dan label peribadi.

Anak damit Milenium didapati merupakan pembeli yang tidak berstruktur yang kerap membeli-belah dan untuk tempoh masa yang panjang. Apabila membeli-belah untuk barangan runcit, misi membeli-belah mereka adalah untuk keperluan segera berbanding kepada Gen X yang membeli-belah untuk menyimpan stok bagi tempoh beberapa hari.

Anak damit Milenium kurang setia kepada dan tidak berpuas oleh jenama berbanding dengan Gen X. Dua puluh sembilan peratus daripada Anak damit Milenium dan 35 peratus daripada Gen X mengatakan mereka “biasanya membeli jenama yang sama, tetapi akan cuba yang lain jika ada kesempatan” dan 26 peratus daripada Anak damit Milenium mengatakan mereka berkemungkinan akan “membeli apa sahaja jenama yang mereka inginkan pada masa itu.”