Anak Gadhafi ...

Anak Gadhafi dihukum mati

TRIPOLI, Libya, 28 Julai (Agensi) – Sebuah mahkamah di ibu negeri Libya mensabitkan anak kepada Moammar Gadhafi atas kesalahan membunuh dan menghasut pembunuhan beramai-ramai ketika pemberontakan 2011 negara tersebut hari ini dan dijatuhkan hukuman mati tanpa kehadirannya.

Mahkamah Tripoli yang menjatuhkan hukuman kepada Seif al-Islam, yang kini dalam tahanan militan yang enggan menyerahkannya kepada kerajaan pusat, juga menjatuhkan hukuman mati kepada lapan yang lain, termasuk bekas ketua perisikan Abdullah al-Senoussi, yang berada dalam tahanan kerajaan.

Ia tidak jelas sama ada hukuman itu merupakan perbicaraan besar-besaran pada 38 tokoh era Gadhafi, hanya 29 yang hadir, akan dibicarakan. Enam yang lain telah dihukum penjara seumur hidup dan empat lagi telah dibebaskan dari sebarang dakwaan.

Libya telah merosot ke dalam keadaan huru-hara sejak penggulingan dan pembunuhan Gadhafi. Kini secara keras telah dibahagikan antara parlimen yang dilantik dan kerajaan kepungan di timur negara itu, dengan kuasa kecil di darat, dan tentera Islam yang disokong kerajaan di barat yang telah merampas Tripoli.

Sejak berakhirnya peperangan saudara, Seif al-Islam telah ditahan oleh militan di Zintan, yang mana bersekutu dengan kerajaan Tobruk yang diiktiraf antarabangsa terhadap Tripoli. Dia juga dikehendaki oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa di ‘The Hague’ atas beberapa dakwaan jenayah terhadap kemanusiaan.

Seif al-Islam ketika dalam satu perbicaraan tahun lepas yang telah dijatuhkan hukuman mati. – Reuters
Seif al-Islam ketika dalam satu perbicaraan tahun lepas yang telah dijatuhkan hukuman mati. – Reuters

Ketika perbicaraan itu, Seif al-Islam telah dituduh merekrut tentera upahan yang telah diberikan warganegara Libya, merancang dan menjalankan serangan pada sasaran orang awam dari udara, membentuk kumpulan bersenjata dan penembakan ke atas himpunan penunjuk perasaan. Antara dakwaan yang dijatuhkan juga termasuk hasutan pembunuhan dan kes rogol.

Ratusan militan di Libya bertarung untuk kuasa dan kawasan di persekitaran tanpa undang-undang yang telah membenarkan penyeludup manusia dan penculik untuk berkembang.

Perwakilan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Libya, sementara itu, telah menggesa kerajaan pimpinan Islam di Tripoli untuk menandatangani perjanjian keamanan yang menubuhkan kerajaan perpaduan. Ahli-ahli kerajaan Tobruk dan pemimpin-pemimpin serantau telah menandatangani perjanjian perpaduan di Morocco pada 11 Julai.

Juga dijatuhkan hukuman mati adalah ketua perisikan asing Abu Zeid Omar Dwarda dan bekas Perdana Menteri Gadhafi, Baghdadi al-Mahmoudi.

ARTIKEL YANG SAMA