Ancaman bom d...

Ancaman bom di sekolah Australia

SYDNEY, 1 Feb – Sembilan sekolah di negeri New South Wales Australia sekali lagi ditutup pada hari Isnin sebagai operasi polis berjaga-jaga berlaku berikutan ancaman bom dari yang tidak dikenali.

Jabatan pendidikan The New South Wales (NSW) mensahkan kepada media tempatan bahawa sekolah telah mengambil langkah berjaga-jaga dan bekerjasama dengan pihak berkuasa selepas “beberapa sekolah menerima ancaman hari ini,” walaupun “tiada pelajar berada dalam bahaya.”

“Polis sedang memantau di setiap lokasi sebagai langkah berjaga-jaga,” kata seorang jurucakap jabatan.

Ia adalah hari kedua berturut-turut sekolah Australia telah ditutup daripada ancaman yang tidak dikenali selepas pihak berkuasa menindahkan dan mencari di lebih tujuh buah sekolah di negeri NSW dan beberapa sekolah di negeri Victoria pada hari Jumaat.

Sekolah-sekolah yang telah diletakkan di dalam langkah berjaga-jaga dan penutupan sementara berikutan ancaman panggilan telefon kepada penduduk tempatan, wilayah negeri dan sekolah-sekolah di luar negara.

Jurucakap polis NSW memberitahu Xinhua bahawa walaupun ancaman itu serupa dengan Jumaat lepas, setakat ini, tidak terdapat sebarang rangkaian penjenayah yang disahkan.

“Membuat ancaman itu adalah satu kesalahan jenayah dan segala usaha akan dibuat untuk mengenal pasti penjenah atau orang yang bertanggungjawab,” kata polis NSW dalam satu kenyataan. – NNN