Ancaman kegan...

Ancaman keganasan jihad bayangi pilihan raya Turki

ANKARA, 1 Nov (AFP) – Rakyat Turki hari ini telah mengundi dalam satu pilihan raya yang paling genting tahun ini, sebagai negara menghadapi gelombang berdarah terhadap serangan jihad dan konflik Kurdish.

Pilihan itu adalah yang kedua dalam tempoh lima bulan, selepas Parti Keadilan dan Pembangunan Presiden Recep Tayyip Erdogan (AKP) hilang majoriti parlimen pada bulan Jun lalu untuk kali pertama dalam tempoh 13 tahun dan gagal untuk membentuk kerajaan gabungan.

Tinjauan pendapat, bagaimanapun meramalkan hari ini, majoriti negara Islam telah terdedah kepada risiko ketidakstabilan yang kini dihadapinya dan sesetengah pemerhati menyatakan amaran terhadap wujudnya ancaman kepada mereka.

Penyokong pemerintah parti gelombang AK dan parti bendera kebangsaan semasa perhimpunan pilihan raya di Ankara, Turki hari ini. – Reuters
Penyokong pemerintah parti gelombang AK dan parti bendera kebangsaan semasa perhimpunan pilihan raya di Ankara, Turki hari ini. – Reuters

Kira-kira 385,000 polis dan tentera digerakkan di seluruh negara, dengan keselamatan yang sangat tinggi di tenggara bergolak yang majoritinya tentera Kurdish, di mana kereta perisai dan polis telah diletakkan di luar pusat pengundian.

Turki telah melahirkan kebimbangan terhadap negaranya daripada berlakunya peperangan dengan Parti Pemberontak Pekerja Kurdistan yang diharamkan (PKK) selepas perjanjian keganasan yang diperbaharui dengan gencatan senjata 2013 dilanggar pada Julai lalu, hanya sebulan selepas parti pro-Kurdish mengambil kerusi di parlimen buat kali pertama, menafikan majoriti AKP.