Andy Murray m...

Andy Murray menang selesa

LONDON, 1 Julai (AFP) – Andy Murray tidak menghiraukan suhu panas untuk memulakan usahanya bagi merebut gelaran Wimbledon kedua dengan kemenangan selesa 6-4, 7-6 (7/3), 6-4 ke atas Mikhail Kukushkin dari Kazakhstan semalam.

Ketika suhu mencecah 30 Celsius di All England Club, Murray menghindarkan untuk diheret dalam persaingan sengit di Center Court dengan memenangi persaingan dalam masa dua jam 12 minit untuk menempah tempat ke pusingan kedua bertemu Robin Haase atau Alejandro Falla.

Pemain dari Scotland berusia 28 tahun itu berada dalam rentak yang mengagumkan sejak beberapa bulan lalu sehingga memenangi gelaran tanah liat pertamanya di Madrid dan Munich, kemudian menyusuli pertandingan ke separuh akhir Terbuka Perancis dengan menyamakan kedudukan keempat di Queen’s Club.

Kejayaan dalam persaingan pemanasan Wimbledon mencetuskan pemain nombor tiga dunia itu untuk menyatakan dia beraksi lebih baik berbanding kejayaan bersejarahnya di gelanggang rumput Grand Slam pada 2013.

Tetapi Murray beraksi dengan baik dalam persembahan tidak konsisten pusingan pertama ketika musim panas luar biasa dan dengan tenang untuk mengetepikan pemain nombor 59 dunia itu.

Andy Murray berjaya mengatasi cuaca panas bagi menewaskan Mikhail Kukushkin di Wimbledon semalam. – AFP
Andy Murray berjaya mengatasi cuaca panas bagi menewaskan Mikhail Kukushkin di Wimbledon semalam. – AFP

Selepas mengalu–alukan jurulatihnya Amelie Mauresmo yang hamil kembali sebelum Wimbledon, Murray mendapati dirinya satu-satunya pemain yang mempunyai jurulatih wanita.

Isteri Kukushkin kelahiran Rusia, Anastasi adalah jurulatihnya beberapa tahun sejak mereka bertemu apabila dia berlatih di Spartak, Moscow.

Penyusunan Murray bersama pemain nombor satu dunia dan juara Wimbledon, Mauresmo adalah berprofil tinggi.

Walaupun Murray memenangi gelaran Grand Slam di bawah jurulatih sebelumnya, Ivan Lendl, tetapi dia mendakwa lebih tenang dengan pendekatan Mauresmo.