Anggota kesel...

Anggota keselamatan China dituduh terlibat

BEIJING, 18 Nov (Reuters) – Anggota keselamatan China di rantau barat bergolak Xinjiang telah membunuh 17 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak, dituduh terlibat dalam satu serangan di sebuah lombong arang batu yang meninggalkan sekurang-kurangnya 50 orang terkorban, kata Radio Bebas Asia hari ini.

Beratus-ratus orang telah terbunuh dalam pergolakan di Xinjiang, tempat tinggal kepada kebanyakan penduduk Islam Uighur, dan kawasan lain di China dalam tempoh tiga tahun lalu. China menyalahkan keganasan ke atas militan Islam.

China telah merayu kepada komuniti antarabangsa supaya memberikan lebih banyak bantuan dalam kempennya menentang militan Xinjiang ekoran serangan di Paris, di mana kumpulan militan Islamic State telah mendakwa bertanggungjawab.

Kerajaan tidak mengeluarkan komen awam mengenai serangan di lombong arang batu Sogan di Aksu pada 18 September, dengan Radio Bebas Asia melaporkan kebanyakan mangsa korban adalah anggota penduduk majoriti Han China dan polis menyalahkan pemisah yang bersenjatakan pisau.

Radio Bebas Asia, memetik polis Xinjiang, berkata 17 orang yang terbunuh adalah tersangka dalam serangan, termasuk tiga lelaki yang dipercayai telah menjadi ketua sindiket dan ahli keluarga mereka.

Permintaan untuk memberikan komen daripada kerajaan Xinjiang tidak menerima jawapan.

“Saya terdengar daripada rakan sekerja yang mengambil bahagian dalam operasi bahawa tentera meletup gua di mana tersangka sedang bersembunyi,” laporan memetik pegawai polis Xinjiang Ghalip Memethe sebagai berkata.

“Itulah sebabnya kenapa kami boleh membunuh kesemua mereka tanpa sebarang mangsa daripada pihak kami. Tujuh belas mayat dikumpul selepas letupan.”