Anggota polis...

Anggota polis ditikam mati

BEIJING, 4 Nov (Reuters) – Seorang lelaki menikam seorang anggota polis sehingga mati dan mencederakan tiga orang anggota yang lain di tengah bandar China selepas pertikaian pemanduan, pihak polis berkata, melaporkan siri-siri serangan pisau terkini yang telah menggemparkan negara ini.

Suspek yang berusia 42 tahun, dengan nama keluarga Deng, telah ditangkap selepas serangan itu di Luoyang di wilayah Henan, polis bandar berkata dalam satu keterangan di microblog rasmi mereka.

Pada petang kelmarin, polis telah menahan Deng kerana memandu motosikal tanpa lesen, pihak polis berkata. Deng telah memberitahu polis bahawa dia telah kembali dengan sebilah pisau hari ini di tempat di mana dia telah dihentikan dan menyerang pegawai-pegawai yang bertugas di sana, tambah keterangan itu.

Ia merupakan siri-siri insiden kejam yang terbaru, termasuk tikaman besar-besaran di stesen kereta api di bandar barat daya Kunming pada 2014 yang telah membunuh 31 orang.

Pada bulan Ogos, seorang penyerang persendirian yang bersenjata sebilah pedang telah membunuh seorang wanita Cina di kompleks membeli-belah terkenal Beijing.