Anggota polis...

Anggota polis korban tunjuk perasaan Tunisia

KASSERINE, Tunisia, 21 Jan – Polis bertempur dengan penunjuk perasaan yang menuntut pekerjaan di bandar Tunisia Kasserine pada hari Rabu lalu, dan seorang anggota polis terbunuh apabila demonstrasi itu berlaku di ibu negara dan bandar-bandar di seluruh negara, penduduk dan pegawai-pegawai berkata.

Sekumpulan besar penunjuk perasaan membakar tayar dan melaungkan: “Kerja, kebebasan, maruah” semasa hari kedua demonstrasi yang meletus di pusat kota Tunisia selepas seorang penganggur membunuh diri, selepas beliau ditolak pekerjaan.

Kematian dan bantahan menimbulkan kenangan Tunisia 2011 ‘Arab Spring’, pemberontakan berlaku apabila peniaga muda membunuh diri, mencetuskan kemarahan yang memaksa pemimpin lama Zine El-Abidine Ben Ali melarikan diri.

Polis melepaskan gas pemedih mata selepas penunjuk perasaan cuba menyerbu sebuah balai polis di Kasserine, kata seorang saksi Reuters. Tayar yang terbakar menyekat jalan-jalan apabila polis mengejar kumpulan penunjuk perasaan.

Penunjuk perasaan melontar batu ke arah polis di Kasserine, Tunisia. - Reuters
Penunjuk perasaan melontar batu ke arah polis di Kasserine, Tunisia. – Reuters

“Sudah tujuh tahun tiada kerja untuk saya. Kami bosan dengan janji. Kami tidak akan kembali ke rumah sehingga kami mendapatkan sesuatu jawapan yang konkrit pada masa ini. … Kami hanya mahu hidup dengan maruah,” kata Samir , 30.

Penunjuk perasaan telah tinggal di jalanan semalaman, melanggar perintah berkurung yang dikenakan pada hari Selasa. Penduduk berkata anak-anak muda juga mengepung jalan-jalan di Seliana, Tahala, Feriana dan Sbiba, El Fahs, Kairouan, dan Sousse, dan juga ibu negara, Tunis, di mana beratus-ratus orang berarak ke pusat Habib Bourguiba Avenue.

Sekurang-kurangnya seorang anggota polis terbunuh di Feriana selepas diserang penunjuk perasaan, jurucakap Kementerian Dalam Negeri berkata.

Bagi menenangkan bantahan, kerajaan Presiden Beji Caid Essebsi mengumumkan Rabu lalu, ia akan berusaha untuk mengambil lebih daripada 6,000 anak-anak muda yang menganggur dari Kasserine, dan memulakan projek-projek pembinaan di rantau ini. – Reuters