Anggota polis...

Anggota polis terkorban dalam letupan berkembar

ISLAMABAD, 18 Mei (Xinhua) – Sekurang-kurangnya seorang anggota polis terbunuh dan 14 yang lain cedera apabila dua letupan melanda barat laut Pakistan, bandar Peshawar pada pagi hari ini, menurut laporan media Urdu tempatan.

Samaa News memetik polis sebagai berkata bahawa orang cedera termasuk anggota polis, wartawan, pekerja penyelamat dan anggota skuad pemusnah bom.

Dua anggota polis cedera dalam letupan pertama, yang menyasarkan kenderaan polis di kawasan Mathra Peshawar, ibu kota barat laut wilayah negara Khyber Pakhtunkhwa.

Polis berkata bahawa kenderaan itu dalam perjalanan rondaan di tepi jalan yang sedang diperbaiki. Kemudian peranti letupan itu meletup pada kira-kira 09:50 pagi (waktu tempatan).

Anggota penyelamat memeriksa kenderaan yang rosak di tapak letupan berkembar di Peshawar barat laut Pakistan kelmarin. – Xinhua
Anggota penyelamat memeriksa kenderaan yang rosak di tapak letupan berkembar di Peshawar barat laut Pakistan kelmarin. – Xinhua

Skuad pemusnah bom, pasukan media dan pekerja penyelamat bergegas ke lokasi letupan itu, tidak lama selepas kejadian itu, apabila letupan kedua berlaku di kawasan yang sama. Polis berkata, letupan itu, yang telah dijalankan oleh peranti kawalan jauh, telah mencederakan 13 orang.

Semua mangsa yang cedera telah dipindahkan ke Hospital Lady Reading di mana seorang anggota polis meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami.Tiada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu.

Polis mengepung kawasan itu dan memulakan siasatan.