Annan akan ge...

Annan akan gesa Myanmar tamatkan konflik di Rakhine

YANGON, 24 Ogos – Bekas ketua PBB Kofi Annan akan menasihat kerajaan baru Myanmar untuk menyelesai konflik di Rakhine, satu rantau yang tidak bersepakat atas sebab-sebab agama dan tempat tinggal kepada penduduk Islam Rohingya, demikian menurut pengumuman yang disiarkan pada hari ini.

Negeri barat itu terjejas teruk oleh pertumpahan darah sektarian pada 2012 yang memaksa lebih daripada 100,000 penduduk Islam Rohingya ditempatkan di kem perpindahan yang sangat kotor.

Rohingya, penduduk minoriti di Myanmar, tidak diberikan kerakyatan dan menghadapi sekatan teruk ke atas pergerakan mereka dan kemudahan mendapatkan penjagaan kesihatan serta perkhidmatan asas lain.

Mencari satu penyelesaian untuk kumpulan, yang dicerca oleh penduduk beragama Buddha, telah menimbulkan cabaran kepada pentadbiran awam baru yang dipimpin oleh aktivis demokrasi Aung San Suu Kyi.

Pemenang hadiah nobel itu telah menerima kecaman daripada kumpulan hak kerana gagal mengatasi masalah kumpulan apabila beliau berusaha mengelak pergolakan seterusnya berhubung isu sensitif itu.

Pada hari ini, pejabat beliau mengumumkan penubuhan panel penasihat yang akan dipengerusi oleh bekas setiausaha agung PBB Annan, dan menumpu pada “pencarian penyelesaian berkekalan kepada isu kompleks di Negeri Rakhine.”

Lembaga akan menghantar cadangan kepada kerajaan mengenai “pencegahan konflik, bantuan kemanusiaan, hak dan perdamaian, pembinaan institusi dan promosi pembangunan Negeri Rakhine,” kata satu kenyatan daripada pejabat Suu Kyi.

Ia tidak menyebut nama Rohingya. Penduduk beragama Buddha menolak syarat-syarat tersebut dan menegaskan kumpulan itu merupakan penghijrah haram dari Bangladesh. – AFP