Annan ke Myan...

Annan ke Myanmar tangani isu konflik agama

SITTWE, Myanmar, 6 Sept – Beratus-ratus penduduk beragama Buddha Myanmar berkumpul dan mengejek bekas Ketua PBB Kofi Annan ketika tiba di negeri itu semalam untuk menangani konflik agama antara puluhan ribu minoriti Islam Rohingya.

Annan telah ditugaskan oleh pemimpin de facto kerajaan baru Myanmar, Aung San Suu Kyi, untuk mengetuai sebuah suruhanjaya bagi mencari jalan untuk menangani masalah di negeri barat yang miskin itu.

Tetapi dalam usaha untuk mencari penyelesaian konflik tersebut, penunjuk perasaan telah berkumpul sejak Annan mendarat di ibu negeri Sittwe. Banyak mencemuh dan jeritan ‘Tiada suruhanjaya yang diterajui Kofi’ ke dalam pembesar suara ketika mereka mengerumuni kedatangan konvoi beliau, membawa tanda-tanda yang berbunyi, “Tiada campur tangan asing’ dalam urusan kami di Rakhine.”

“Kami mahu keputusan yang akan dibuat oleh rakyat kita sendiri. Saya tidak mahu warga asing untuk membuat keputusan, sebab itu saya menyertai bantahan aman di sini,” Mei Phyu memberitahu kepada AFP.

Rakhine, yang bersempadan dengan Bangladesh, bergelut sejak 2012 oleh kejadian keganasan perkauman antara etnik Rakhine Buddha dan penduduk minoriti Islam Rohingya.

Lebih daripada 100 orang telah terbunuh – majoriti daripada mereka Islam – sementara puluhan ribu Rohingya tanpa kerakyatan telah menghabiskan empat tahun yang lalu terperangkap di kem-kem dengan akses terhad kepada penjagaan kesihatan dan perkhidmatan asas yang lain.

Rohingya dibenci keras oleh penduduk beragama Buddha, yang mengatakan bahawa mereka tidak mempunyai hak untuk kewarganegaraan dan melabelkan mereka “Benggali”, singkatan untuk pendatang tanpa izin.

Suu Kyi, Peace Prize Laureate Nobel, telah kecewa terhadap kumpulan hak asasi yang menuduh beliau secara langsung gagal untuk menangani nasib Rohingya yang dikompromi dengan sentimen nasionalis Buddha. – AFP