Antonia fokus...

Antonia fokus utamakan pertumbuhan ekonomi

LISBON, 29 Nov (AFP) – Perdana Menteri Portugal yang baru, Antonio Costa berjanji untuk menghentikan ‘lingkaran keseriusan’ sambil melaksanakan program ‘sederhana’ yang menghormati komitmen belanjawan EU.

‘Keutamaan pertumbuhan ekonomi, membuka ruang pekerjaan dan mengurangkan ketidaksamaan, yang akan membenarkan, secara asas, keseimbangan akauan umum,” katanya ketika majlis mengangkat sumpah.

Kerajaan sosialis, yang akan disokong dalam parlimen oleh radikal yang berhaluan kiri, “menetapkan laluan permintaan bagi mengurangkan defisit dan hutang awam,’ katanya.

Costa berkata dia berusaha untuk membangunkan alternatif terhadap lingkaran keseriusan yang menjejaskan ekonomi, sosial dan juga masalah fiskal, yang menambah alternatif ini adalah realistik dan berhati-hati.

Perasmian kerajaan baru menamatkan beberapa minggu kesukaran politik berikutan pilihan raya yang tidak membawa kepada sebarang keputusan pada 4 Oktober. Gabungan yang berhaluan kanan memenangi hampir kesemua undian tetapi tewas majority yang dinikmatinya sejak 2011.

Antonio Costa bercakap semasa majlis angkat sumpah menteri baru di Ajuda Palace di Lisbon. – Reuters
Antonio Costa bercakap semasa majlis angkat sumpah menteri baru di Ajuda Palace di Lisbon. – Reuters

Selepas mengekalkan jawatannya lebih awal, bekas perdana menteri, Pedro Passos Coelho dipaksa untuk meletak jawatan pada 10 November selepas kerajaan konservatif minoritinya digulingkan oleh gabungan berhaluan kiri yang diketuai oleh Parti Sosialis.

The Left Bloc, yang hampir kepada komunis dan green, berikrar untuk menyokong kerajaan sosialis minority dalam parlimen, tanpa meyerahkan pendirian kritikal mereka terhadap peraturan belanjawan Eropah dan keahlian Portugal terhadap NATO.

Presiden Anibal Cavaco Silva, konservatif yang masih kekal mengenai gabungan, semalam berkata “keraguan itu mengenai kestabilan politik dan tahan lama ‘kerajaan’ yang tidak secara penuh dibubarkan,” biarpun jaminan diberikan oleh Costa.

ARTIKEL YANG SAMA