ANZ rancang j...

ANZ rancang jual unit insurans

HONG KONG/SYDNEY, 23 Mei (AFP) – Kumpulan Perbankan ANZ sedang meninjau pelan untuk menjual sebahagian atau keseluruhan insurans nyawa dan unit kemajuan produk pencen, bernilai sehingga $4 bilion pada keseluruhannya, kata orang yang rapat dengan perkara itu, sejajar dengan strateginya yang lebih luas untuk mengumpul wang untuk menambah modal.

Rancangan yang sedang difikirkan oleh pemberi pinjaman nombor 4 Australia itu diumumkan selepas ia memecah perniagaan pengurusan kekayaan globalnya kepada cawangan berasingan, satu menumpu pada perkembangan insurans dan produk pencen dan satu lagi menumpu pada pengedaran.

ANZ masih memperkemas divisyen pembangunan produk sebelum mendapatkan bidaan untuk perniagaan itu, kata orang, enggan dikenal pasti kerana pelan adalah rahsia. Orang berkata keputusan muktamad untuk menjual operasi masih belum diambil, dan ANZ belum memutuskan sama ada mengekal perniagaan atau tidak.

Pemberi pinjaman itu telah pun mengadakan perbincangan tidak formal dengan bank pelaburan mengenai pembuangan, namun tidak adanya jadual masa yang jelas untuk pelancaran proses penjualan formal, menurut orang yang biasa dengan perkara itu. Perniagaan mungkin dinilai di antara $3 bilion dan $4 bilion pada keseluruhannya, menurut satu individu.

Seperti kebanyakan pemberi pinjaman global, ANZ sedang keluar daripada perniagaan yang menggunakan banyak modal pada masa apabila bank menerima semakin banyak tekanan untuk menghasilkan penampan modal yang lebih terhadap pinjaman yang gagal. Pada minggu lalu, ANZ berkata ia telah membuang 200 pekerja Australia disebabkan ekonomi yang lembap dan pertumbuhan pinjaman yang lemah.

ARTIKEL YANG SAMA