Aplikasi ‘ad-...

Aplikasi ‘ad-blockers’ semakin popular penyebab kerugian

PARIS, 11 Okt – Laman-laman sesawang telefon mudah alih menghadapi ancaman baru berikutan berjuta-juta telah memuat turun aplikasi ad-blockers (penyekat-iklan) untuk telefon dan tablet mereka, langkah tersebut membawa potensi kepada kerugian berbilion-bilion dolar dalam pendapatan pengiklanan.

Terdapat hampir 200 juta memuat turun perisian ad-blockers pada pertengahan 2015, menurut firma penyelidikan PageFair, tetapi hanya 1.6 peratus daripada sekatan itu dilakukan pada peranti mudah alih daripada komputer.

Perkara ini boleh membawa perubahan disebabkan perisian mudah alih tersebut menjadi semakin popular di seluruh dunia, terutamanya selepas perpindahan berprofil tinggi oleh Apple untuk menggabungkannya secara terus ke dalam sistem operasi iOS9 terkini iPhone dan iPad.

Perisian ini cenderung untuk menjadi murah dan berkesan. Cepat dipasang, ia mengurangkan kekusutan pada halaman web, mempercepatkan prestasi dan alat ganti.

Walaupun kerajaan China mengusahakan sekatan laman web untuk kandungan sensitif dari segi politik, mereka masih kekal dengan iklan pop-up, memaksa berjuta-juta untuk membeli aplikasi seperti ‘360 Mobilephone Guard’.

Di Hong Kong, telefon mudah alih ad-blockers ‘Purify Blocker’ dan ‘Crystal’ baru-baru ini memasuki carta 30 teratas untuk aplikasi berbayar iPhone. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA