Aplikasi bant...

Aplikasi bantu rakam jenayah perang

LONDON, 8 Jun (Reuters) – Aplikasi baru telefon yang membolehkan orang awam di negara-negara yang dicengkam konflik untuk merakamkan jenayah perang dan mengongsikan saham yang dapat ditentusahkan, akan membantu pihak berkuasa mendakwa para penjenayah, menurut badan undang-undang utama ketika ia melancarkan aplikasi itu hari ini.

Rakaman tentang penganiayaan hak asasi kemanusiaan yang dirakam melalui telefon bimbit, terutamanya dikongsikan di media sosial dalam beberapa tahun kebelakangan, kerap palsu, mustahil dapat disahkan atau kekurangan maklumat perlu untuk digunakan sebagai bukti di mahkamah, menurut Pertubuhan Peguam Antarabangsa (IBA).

Aplikasi Eyewitness to Atrocities (Saksi Kepada Kekejaman) mencatatkan lokasi, tarikh dan masa pengguna, dan rangkaian Wi-FI berhampiran untuk menentusahkan rakaman tidak disunting atau dimanipulasi, sebelum menghantarinya ke pangkalan data yang dipantau oleh sepasukan pakar-pakar undang-undang.

“Ini boleh menjadi pengubah sebenar dalam berjuang bagi hak asasi kemanusiaan dan keadilan antarabangsa dan memberi penyelesaian kepada cabaran berasas bukti sekitar rakaman telefon bimbit itu,” kata pengarah eksekutif IBA Mark Ellis.

“Ia juga akan membolehkan outlet media menggunakan rakaman itu dan menepis sebarang keraguan berhubung kesahan yang sebelum ini mungkin menghalang mereka dari memperlihatkan video telefon bimbit,” Ellis memberitahu Yayasan Thomson Reuters melalui telefon.

Aplikasi itu direka ekoran kontroversi yang menyelubungi rakaman telefon bimbit yang diperlihatkan oleh penyiar Britain Channel 4 dalam tahun 2011 yang dimaksudkan menunjukkan pasukan tentera Sri Lanka menjalankan hukuman mati ke atas tahanan Tamil.

Kerajaan Sri Lanka pada awalnya mengenepikan rakaman itu sebagai yang diada-adakan, kemudian menyiarkan versi videonya sendiri dan berkata para pembunuh adalah pemberontak berpakaian seragam tentera.

Channel 4 menolak dakwaan itu, dengan berkata tugasnya telah diperiksa dengan begitu teliti.

Berjuta-juta penonton YouTube diperdaya dalam bulan November tahun lalu oleh video “budak lelaki wira Syria’ yang nampaknya dengan berani menghadapi tembakan senjata untuk menyelamatkan seorang budak perempuan yang bersembunyi di bawah kereta.”

Video itu sebenarnya dihasilkan di Malta oleh pembikin filem Norway yang menggunakan pelakon-pelakon dan memperlihatkan rakaman itu sebagai yang sebenar untuk menekankan penderitaan kanak-kanak di zon-zon konflik.

ARTIKEL YANG SAMA