Apple beli me...

Apple beli mesin pembelajaran AS

SAN FRANCISCO, 10 Ogos – Apple semalam mengesahkan bahawa ia telah membeli mesin pembelajaran permulaan Turi AS sebagai gergasi tumpuan Silicon Valley kepada menumpu masa depan yang kaya dengan kecerdasan buatan.

Turi mengkhususkan dalam membolehkan pemaju untuk menerapkan aplikasi perisian dengan buatan yang lebih baik.

Apple enggan mengulas lanjut perjanjian Turi yang berpangkalan di Seattle, sambil memberitahu AFP bahawa ia “membeli syarikat-syarikat teknologi yang lebih kecil dari semasa ke semasa, dan kita biasanya tidak membincangkan tujuan atau rancangan kami.”

Laman web berita teknologi GeekWire memetik individu yang rapat dengan pemerolehan sebagai menambat harga pembelian pada AS$200 juta. Apple telah meningkatkan usaha kecerdasan buatannya untuk bersaing de-ngan perkhidmatan saingan dari Amazon, Google dan Microsoft.

Meningkatkan keupayaan pembelajaran mesin pembantu membolehkan ia lebih memahami di sebalik arahan atau pertanyaan yang dituturkan oleh pengguna.

Siri merebak dari peranti mudah alih Apple kepada sistem komputer Mac, membolehkan pengguna PC untuk mencari mesin mereka atau Internet dengan arahan suara, menurut pengumuman baru-baru ini dari syarikat yang berpangkalan di Lembah Silikon. Langkah itu memperluaskan jejak untuk Siri, yang menghadapi peningkatan persaingan daripada Microsoft Cortana, Amazon Alexa dan Google Now, yang juga menggunakan kecerdasan buatan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA