Apple dan Mi...

Apple dan Microsoft reka senjata baru

SAN FRANCISCO, 7 Ogos – Apple dan Microsoft pada hari Jumaat kelihatan mensasarkan senjata baru emoji.

Satu watak pistol yang termasuk di kalangan glyphs untuk menghantar pesanan menggunakan perisian 10 iOS menjanakan peranti mudah alih Apple kelihatan seperti mainan dan bukannya senjata api sebenar.

Apple yang berpangkalan di California berjanji bahawa lebih daripada 100 aksara emoji baru akan direka semula dan disediakan untuk pengguna iPhone dan iPad apabila perisian 10 iOS dilancarkan akhir tahun ini.

Apple dilabelkan sebagai “kemas kini menarik” dengan emoji yang “mencerminkan kepelbagaian.”

Apple tidak memberi respons kepada permintaan AFP untuk mendapatkan komen mengenai keputusan yang jelas untuk membuat senjata emoji yang muncul kurang mengancam daripada perkara yang sebenar.

Ia masih tidak jelas sama ada Apple membuat perubahan itu sebagai tindak balas kepada episod berprofil tinggi baru-baru ini terhadap keganasan senjata, kerana beberapa teori.

Walaupun perubahan itu disambut baik oleh kumpulan yang dikhaskan untuk mencegah keganasan senjata, ia menimbulkan talian tindak balas oleh mereka yang tidak berpuas hati dengan langkah tersebut.

“Saya tidak pernah melihat perubahan emoji begitu buruk diterima,” kata pengasas Emojipedia.org Jeremy Burge dalam blog post. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA