Apple lancar ...

Apple lancar iPhone baru

SAN FRANCISCO, 6 Sept – Apple dijangka melancarkan iPhone baru dan mungkin jam tangan pintar generasi kedua pada satu acara khas di San Francisco esok.

Penyebar khabar angin itu sibuk dengan desas-desus mengatakan model iPhone 7 yang mempunyai cip lebih pantas, kamera lebih canggih dan perisian yang meningkat sementara tidak menggunakan jek untuk soket dalam fon kepala berwayar.

Untuk mengurangkan pengguna yang biasa dengan fon kepala berwayar, Apple mungkin mengeluarkan aksesori yang termasuk penyesuai yang dipalam ke dalam port yang ada.

Acara itu juga menjadi satu peluang untuk memaparkan fon kepala tanpa wayar, mungkin ada di antaranya daripada Beats, yang dibeli oleh Apple dua tahun lalu dalam satu perjanjian dinilai pada AS$3 billion.

Gambar fail bertarikh 25 September 2015 menunjukkan orang ramai menunggu di hadapan sebuah kedai Apple di Munich, sebelum pelancaran iPhone 6s di seluruh dunia. – AP
Gambar fail bertarikh 25 September 2015 menunjukkan orang ramai menunggu di hadapan sebuah kedai Apple di Munich, sebelum pelancaran iPhone 6s di seluruh dunia. – AP

Dalam gaya Apple yang biasanya bersifat membingungkan, ia hanya memberikan tarikh, masa dan tempat ke perhimpunan yang dikhaskan untuk jemputan sahaja. Apple telah mengekal ritma memperkenalkan model iPhone terkini setiap tahun, pengenalan masa dilakukan serentak dengan musim membeli-belah cuti akhir tahun.

Pada Julai, syarikat itu mengumumkan jualan iPhone ke-satu bilion, peristiwa bersejarah untuk syarikat itu tatkala ia berusaha mengekal momentum dalam pasaran telefon pintar yang kompetitif.

Apple melaporkan satu kemerosotan dalam jualan iPhone pada suku kedua tahun ini, kemerosotan kedua berturut-turut selepas pertumbuhan yang lancar sejak diperkenalkan pada 2007. – AFP