‘Apple Music’...

‘Apple Music’ diperkenalkan hari ini

SAN FRANCISCO, 7 Jun (AFP) – Apple akan mendedahkan perkhidmatan muzik yang dihasilkan dalam kekuatan penghasil iPhone esok sebagai cabaran kepada Spotify, Pandora dan para pemain lain.

Dalam perubahan terbesar terhadap iTune sejak dilancarkan awal 2003, perkhidmatan itu dijangka akan memuatkan pilihan langganan kepada saluran muzik bagi AS$10 sebulan.

Analisis dan orang dalaman industri itu percaya penjenamaan semula “Apple Music” akan diperkenalkan esok ketika ucaptama yang memulakan Persidangan Penghasil Seluruh Dunia Syarikat itu selama seminggu di San Francisco.

“Saya rasa kita akan melihat perkhidmatan aliran muzik,” penganalisis Gartner, Van Baker memberitahu AFP.

“Apple terlewat kepada permainan ini tetapi ia tidak lagi menjadi masalah.”

Ketika iTune menukar cara muzik diedarkan dan dijual, ia juga meletakkan Apple dalam kedudukan untuk menghasilkan perhubungan luas dengan label dan artis.

Populariti iTunes dan peranti Apple bermakna terdapat pendengar yang mungkin diberikan cara mudah untuk menukar perkhidmatan muzik baru, menurut Baker.

Apple Music dilihat mendapatkan manfaat dari bakat dan teknologi yang diperlukan apabila Apple membeli Beats Electronic dan aliran perkhidmatan muzik dalam persetujuan yang bernilai AS$3 bilion pada Mei tahun lepas.

Aliran perkhidmatan muzik Apple akan menjadi tajuk pada perhimpunan tahunan di mana syarikat yang berpangkalan di California itu meletakkan keseronokan, hip atau aplikasi yang berfungsi yang membantu menjana populariti peranti telefon bimbit yang berhubung dengan Internet.

Google menunjukkan inovasinya pada persidangan pemaju tahunannya, yang mengambil tempat di pusat bandar yang sama San Francisco kurang dari dua minggu lalu.

ARTIKEL YANG SAMA