Aqeela Asifi ...

Aqeela Asifi dihargai

Geneva, 15 Sept (AFP) – Aqeela Asifi, yang telah mendedikasikan hidupnya untuk memberikan pendidikan kepada kanak-kanak perempuan pelarian Afghanistan di Pakistan Selasa lalu telah dianugerahkan Hadiah Tahunan Nansen agensi pelarian PBB.

Asifi, seorang guru berusia 49 tahun yang melarikan diri dari Afghanistan bersama keluarganya pada 1992, telah diberikan anugerah berprestij itu untuk “dedikasi berani dan gigih beliau kepada pendidikan untuk perempuan pelarian Afghanistan,” kata UNHCR dalam satu kenyataan.

Beliau pada mulanya mula mengajar segelintir kanak-kanak perempuan dalam khemah, menyalin daripada lembaran kerja dengan tangan.

“Apabila anda mempunyai ibu yang berpendidikan, anda pasti akan mempunyai generasi yang berpendidikan di masa akan datang,” kata Asifi dalam kenyataan itu.

“Jadi, jika anda mendidik kanak-kanak perempuan, anda mendidik generasi,” katanya, sambil menambah: “. Saya ingin orang akan mengingati Afghanistan bukan sahaja sebagai tempat berperang, tetapi sebagai tempat pendidikan.

Aqeela Asifi semasa ditemubual wartawan di Islamabad, Pakistan. – AFP
Aqeela Asifi semasa ditemubual wartawan di Islamabad, Pakistan. – AFP

Afghanistan merupakan salah satu krisis pelarian yang terbesar dan paling berlarutan di dunia, dengan lebih 2.6 juta rakyat Afghanistan yang kini tinggal dalam buangan – lebih separuh daripada mereka adalah kanak-kanak, mengikut angka PBB.

Pada peringkat global, hanya satu dalam setiap dua orang kanak-kanak pelarian dapat pergi ke sekolah rendah dan hanya satu daripada empat menghadiri sekolah menengah.

Dan lebih mengerikan, bilangan bagi kanak-kanak pelarian Afghanistan di Pakistan yang tidak bersekolah adalah kira-kira 80 peratus, kata UNHCR.

“Akses kepada pendidikan berkualiti dan selamat membantu kanak-kanak membesar menjadi orang dewasa untuk mendapat pekerjaan, memulakan perniagaan dan membantu membina komuniti mereka, dan ia membuatkan mereka kurang terdedah kepada eksploitasi dan penderaan,” kata Ketua pelarian PBB Antonio Guterres dalam kenyataan itu.

“Orang seperti Aqeela Asifi faham bahawa kanak-kanak pelarian hari ini akan menentukan masa depan negara mereka, dan masa depan dunia,” katanya.

Anugerah Nansen telah diwujudkan pada 1954 sebagai penghormatan kepada Pesuruhjaya pertama Tinggi PBB mengenai Pelarian, Bahasa Arctic explorer Fridtjof Nansen, untuk menandakan kerja yang cemerlang bagi pihak pelarian.

Asifi akan menerima pingat peringatan dan AS$100,000 hadiah wang – digunakan untuk membiayai projek kerjanya yang sedia ada – pada satu majlis di Geneva pada 5 Oktober.

ARTIKEL YANG SAMA