Aquino ikrar ...

Aquino ikrar ‘meneutralkan’ militan Abu Sayyaf

MANILA, 27 April – Presiden Filipina, Benigno Aquino berikrar hari ini untuk melancarkan serangan tentera yang bertujuan ‘meneutralkan’ militan Islam Abu Sayyaf yang memancung tebusan warga Kanada dan sedang menawan lebih 20 warga asing lain.

“Korban jiwa mungkin dijangkakan berlaku. Namun apa yang penting adalah meneutralkan kegiatan jenayah ASG,” kata Aquino dalam satu kenyataan, merujuk kepada Abu Sayyaf yang biasa menggunakan akronim.

Aquino menyiarkan kenyataan itu selepas kepala warga Kanada John Ridsdel dipancung, yang diculik tujuh bulan lalu dari sebuah kapal layar, dan dibuang di jalan di Jolo, sebuah pulau selatan terpencil yang menjadi kubu kuat utama Abu Sayyaf.

“Pembunuhan ini seolah-olah bermaksud untuk menunjukkan keganasan kepada seluruh penduduk. Abu Sayyaf fikir mereka boleh menanamkan rasa takut dalam diri kami. Sebaliknya, mereka telah membuatkan kami bertindak lebih jauh untuk memastikan keadilan dilaksanakan,” kata Aquino.

“Kami sentiasa terbuka bagi rundingan bersama mereka yang mahukan keamanan, namun mereka yang melakukan kekejaman boleh menjangkakan kekuatan kerajaan.”

Militan Abu Sayyaf, yang pemimpinnya telah menjamin kesetiaan kepada kumpulan Islamic State (IS), sedang menahan lebih 20 tawanan asing lain.

Ini termasuk warga Kanada lain, seorang lelaki Norway dan seorang Filipina yang diculik pada masa yang sama ketika Ridsdel berada di marina berhampiran Davao, bandar terbesar di selatan Filipina dan terletak kira-kira 600km dari Jolo.

Abu Sayyaf juga dipercayai menahan seorang pemerhati burung Belanda yang diculik dari pulau selatan Filipina pada 2012, serta 18 kelasi Indonesia dan Malaysia yang ditangkap pada masa lalu.

Aquino mengatakan tawanan di bawah kawalan Radullan Sahiron, salah seorang pengasas Abu Sayyaf yang terkenal kerana hilang sebelah tangannya dalam pertempuran menentang pihak tentera. – AFP