Arab Saudi buka semula lapangan terbang Yaman

KAHERAH, 13 Nov – Arab Saudi hari ini mengatakan bahawa gabungan yang dipimpin oleh pemerintah Arab yang memerangi pemberontak Syiah di Yaman akan memulakan semula lapangan terbang dan pelabuhan di negara termiskin di dunia Arab, sehari selepas ditutup berikutan dengan serangan peluru berpandu balistik pemberontak di Riyadh.

Pengumuman dari misi Saudi di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyaksikan gabungan yang memerangi pemberontak Yaman, yang dikenali sebagai Houthis, dan sekutu mereka menghadapi kritikan antarabangsa yang meluas kerana penutupan itu, di mana PBB dan lebih dari 20 kumpulan bantuan berkata ia boleh membawa berjuta-juta orang kepada ‘kelaparan dan kematian.’

Langkah pertama dalam proses ini akan diambil dalam masa 24 jam dan melibatkan pembukaan semula semua pelabuhan di kawasan yang dikawal oleh pemerintahan antarabangsa yang diiktiraf oleh Yaman, yang mana gabungan itu menyokong, kata kenyataan misi tersebut.

Pelabuhan-pelabuhan itu ada di Aden, Mocha dan Mukalla. Bagi pelabuhan di wilayah pemberontak yang dipertikaikan atau dipertikaikan, seperti Hodeida, misi itu berkata ia telah meminta PBB untuk menghantar satu pasukan pakar untuk membincangkan cara untuk memastikan senjata tidak boleh diseludup masuk.

Kerjasama yang diketuai oleh Saudi itu akan menghalang “penyelundupan senjata, peluru, bahagian peluru berpandu dan wang tunai yang secara kerap dibekalkan oleh orang Iran dan Iran kepada pemberontak Houthi,” kata kenyataan itu.

Arab Saudi mengumumkan ia menutup semua pelabuhan selepas serangan peluru berpandu balistik pada 4 November di Riyadh berhampiran lapangan terbang antarabangsanya oleh Houthis.