Arab Saudi ka...

Arab Saudi kaji semula kejadian rempuhan

JEDDAH, Arab Saudi, 7 Jun – Pihak berkuasa Saudi masih mengkaji rempuhan maut yang melanda musim haji tahun lepas, menteri haji dan umrah berkata kelmarin. Ia adalah satu komen yang jarang dilakukan oleh seorang pegawai kanan Arab mengenai tragedi itu.

Lebih daripada 2,000 jemaah maut dalam rempuhan itu, bencana yang paling teruk yang pernah menyerang upacara tahunan itu.

“Kita sudah belajar mengenainya dan kami terus mengkajinya dan Insya-Allah kami akan mempunyai banyak langkah-langkah pencegahan dan prosedur yang … tidak akan mengulangi apa yang berlaku pada masa lepas,” kata Menteri Haji dan Umrah, Mohammed Bentin ketika memberitahu kepada AFP pada luar sidang akhbar di bandar Laut Merah Jeddah.

Menteri Dalam Negeri yang juga pengerusi jawatankuasa haji, Putera Mahkota Mohammed bin Nayef, mengarahkan siasatan selepas bencana 24 September itu tetapi masih tiada ulasan mengenainya.

Menurut data daripada pegawai-pegawai asing, sekurang-kurangnya 2,297 jemaah haji meninggal dunia. Arab Saudi mengeluarkan angka kematian sebanyak 769.

Sebagai sebahagian daripada program itu, Arab Saudi mahu meningkatkan bilangan pelawat umrah kepada 15 juta setahun menjelang tahun 2020, meningkat daripada enam juta.

Bentin berkata kementeriannya, seperti yang lain, akan mempunyai untuk memenuhi sasaran untuk menunjukkan bagaimana NTP sedang dilaksanakan.

Ini akan membantu menggalakkan keselamatan, beliau berkata, kerana pegawai NTP “bersedia untuk menilai setiap peringkat haji, dan setiap perkhidmatan, dan setiap kali permasalahan, Insya-Allah kita sekurang-kurangnya akan dapat bertindak sebelum apa-apa yang serius boleh berlaku.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA