Arab Saudi la...

Arab Saudi laksana 136 hukuman mati

RIYADH, 21 Okt – Arab Saudi hari ini telah melaksanakan 136 hukuman mati tahun ini, salah seorang daripadanya adalah penduduk tempatan yang disabitkan atas kesalahan membunuh.

Mutlig al-Otaibi telah didapati bersalah menembak mati seorang rakan di kalangan warga Arab, Kementerian Dalam Negeri berkata dalam satu kenyataan.

Kebanyakan pelaksanaan hukuman mati yang dijalankan oleh Arab Saudi menggunakan pedang untuk memenggal kepala pesalah. Menurut tallies AFP, Otaibi merupakan pesalah di kalangan warga Arab dan asing yang menjalani hukuman mati oleh kerajaan tahun ini, berbanding dengan 87 pada 2014.

Amnesty Antarabangsa yang berpangkalan di London berkata, Arab Saudi mempunyai bilangan hukuman mati ketiga tertinggi tahun lepas selepas Iraq dan Amerika Syarikat, jauh di belakang China dan Iran.

Di bawah undang-undang kod Islam yang ketat di negara itu, hukuman mati akan dikenakan kepada pesalah atas kes pembunuhan, pengedaran dadah, rompakan bersenjata, rogol dan murtad.

Saudi executions

Kes seorang pemuda Arab menghadapi pelaksanaan untuk mengambil bahagian dalam protes pro-reformasi telah mencetuskan kebimbangan antarabangsa tertentu.

Semasa lawatan ke Riyadh minggu lalu, Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls memberitahu pemberita bahawa beliau ‘memohon pengampunan’ untuk Ali al-Nimr, ahli masyarakat Syiah minoriti yang akan menjalani hukuman mati.

Nimr baru berusia 17 tahun apabila ditangkap pada Februari 2012. – AFP