Argentina mas...

Argentina masih perlukan Messi

BUENOS AIRES, 31 Julai – Pemangku Ketua Argentina FA, Armando Perez, menegaskan beliau akan melakukan apa yang terdaya untuk menarik balik Lionel Messi daripada persaraan antarabangsa semasa lawatan yang akan datang untuk superstar Barcelona di Sepanyol.

“Kita perlu Messi,” Perez menegaskan kepada AFP pada Jumaat lalu, selepas Argentina dikejutkan dengan pengumuman pemain dunia lima kali itu tentang persaraannya selepas tewas penentuan penalti kepada juara bertahan Chile dalam perlawanan akhir Copa America Centenario bulan lalu.

“Saya pergi Madrid pada Sabtu. Saya telah bercakap dengan Jorge, bapanya, yang memberitahu saya dia akan dapat meluangkan masa hari itu,” kata Perez, ketua jawatankuasa normalisasi FIFA yang kini dilantik dan bertanggungjawab dalam AFA.

“Kami akan melihat apa yang beliau memberitahu saya. Saya ingin tahu sebab-sebab yang mendorong beliau untuk berhenti dari pasukan kebangsaan dan untuk melihat jika saya boleh melakukan sesuatu untuk mendapatkannya kembali,” katanya.

Perez juga akan bertemu jurulatih Sevilla, Jorge Sampaoli.

Messi ketika melakukan pemanasan badan di padang menjelang pra-musim perlawanan bola sepak International Champions Cup antara juara Sepanyol, Barcelona dan juara Liga Perdana Scotland, Celtic di Stadium Aviva di Dublin semalam. - AFP
Messi ketika melakukan pemanasan badan di padang menjelang pra-musim perlawanan bola sepak International Champions Cup antara juara Sepanyol, Barcelona dan juara Liga Perdana Scotland, Celtic di Stadium Aviva di Dublin semalam. – AFP

“Saya bercakap dengan beliau dan saya tahu dia mahu menguruskan pasukan kebangsaan. Tetapi kita mempunyai halangan yang besar dari segi ekonomi kerana dia dibawah kontrak dengan Sevilla,” kata Perez.

Sampaoli, 56, menyertai Liga Europa juara Sevilla bulan lalu selepas menggantikan Unai Emery dan kelab telah menegahnya untuk ke Argentina atau apa-apa perkiraan perkongsian kerja.

Beliau kini mempunyai klausa enam juta euro, walaupun Perez mengakui AFA tidak mempunyai dana yang ada untuk membeli Sampaoli daripada kontraknya.

“Tetapi kami akan mencuba sehingga satu cara atau lain,” katanya, dengan Perez juga akan mengadakan perbincangan dengan sukan gergasi Adidas mengenai kontrak baru dengan persekutuan Argentina. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA