Armstrong tun...

Armstrong tuntut lebih AS$100 juta

WASHINGTON, 29 April – Penunggang basikal yang diaibkan, Lance Armstrong meminta seorang hakim AS untuk memutuskan lebih daripada AS$100 juta tuntutan undang–undang ke atasnya oleh kerajaan persekutuan tanpa mengadakan perbicaraan juri.

Kedudukan itu meminta penilaian kehakiman di Mahkamah Daerah AS, Washington adalah sebahagian daripada tuntutan undang–undang kerajaan AS pada 2013 ke atas Armstrong. Tuntutan itu menyatakan pasukan yang diketuai Armstrong melanggar kontrak penajaan Postal Service dengan dadah dan membuat kenyataan palsu untuk meneruskan pembayaran.

Peguam Armstrong, Elliot Peters, berkata Postal Service mendapatkan “durian runtuh” menerusi penajaan pasukan itu dan Armstrong menyelesaikan setiap tuntutan perundangan terhadapnya.

“Tuntutan undang–undang ini adalah besar dan hipokrasi. Kami berharap dan percaya Mahkamah akan melihatnya dan bersedia untuk menarik tuntutan itu,” kata Peter dalam satu kenyataan.

Usulan setebal 59 muka surat itu difailkan pada Rabu lalu. Kerajaan juga memfailkan usul bagi penilaian separa pada Rabu lalu.

Peguam Armstrong menyatakan bahawa dia tidak mempunyai kontrak secara langsung bersama Postal Service. Kontrak penajaan itu adalah bersama Tailwind Sports, syarikat yang dimiliki oleh pasukan basikal yang dibubarkan pada 2007.

Kertas mahkamah yang dihantar oleh peguam Armstrong pada 2014 menunjukkan kerajaan meminta lebih dari AS$105 juta dari Armstrong, Tailwind dan bekas pengurus pasukan Johan Bruyneel. Jumlah itu menggambarkan kerugian tiga kali ganda di bawah Akta Tuntutan Palsu.

Armstrong dilucutkan dari tujuh kejayaan Tour de France dan diharamkan seumur hidup dari berlumba pada 2012 oleh Agensi Anti Dadah AS selepas mendakwanya dalam satu laporan mengetuai salah satu rancangan dadah paling canggih dalam sukan. – Agensi

ARTIKEL YANG SAMA